Wczytuję dane...

Rodzaje kremów i polew do ciast

Rodzaje kremów i polew do ciast

Torty to jeden z najpopularniejszych rodzajów deserów. Najczęściej wybieramy je na specjalne okazje, aby świętować urodziny, rocznice i inne ważne dla nas dni. Istnieją dziesiątki rodzajów ciast, dlatego każdy ma swój ulubiony rodzaj tortu. Torty oparte na jasnym biszkopcie, mocno kakaowe przysmaki, torty nasączone alkoholem – to tylko jedne z licznych przykładów. Torty mogą także różnić się pod względem kremu czy polewy, jakie zostały wykorzystane do ich produkcji. W tym artykule przybliżamy rodzaje kremów i polew do tortów – zapraszamy do lektury.

Krem ganasz

Jeden z najpopularniejszych kremów do ciast. Jego wykonanie jest niezwykle proste, nie wymaga zaopatrzenia się w wiele składników i może ozdobić właściwie każdy tort, zależnie od preferencji. Ganasz należy do grupy kremów czekoladowych. Do jego wykonania potrzebujesz słodkiej, tłustej śmietanki – najlepiej minimum 30% – i tabliczki gorzkiej czekolady. Pamiętaj, aby zawartość kakao w czekoladzie wynosiła minimum 60%, a jednocześnie nie przekraczała 70%, wtedy czekolada rozpuści się poprawnie. Tabliczka w składzie nie powinna także zawierać innych tłuszczy niż tłuszcz kakaowy.

Śmietankę należy umieścić w niewielkim rondlu i podgrzać – uważaj, aby jej nie zagotować. Następnie do śmietanki dodaj gorzką czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Tak połączoną masę odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej wstawić ją na minimum godzinę do lodówki. Możesz także wykonać ganasz z białej czekolady, dodając jej tabliczkę do śmietanki zamiast tej kakaowej.

Krem bezowy

Tutaj możemy wybierać wśród kremów na podstawie różnych rodzajów bezy: na przykład włoskiej czy szwajcarskiej. Krem bezowy możesz kojarzyć z nadzienia do ptysi, bo właśnie tam jest często wykorzystywany.

Aby wykonać podstawowy krem na bazie bezy szwajcarskiej potrzebujesz miękkiego masła, białek jaj, cukru i soli. Białka mieszamy z solą i dodajemy cukier, a następnie umieszczamy nad małym garnkiem, w którym powinna gotować się woda. Tak przygotowane składniki mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia cukru, a potem ubijamy masę mikserem, stopniowo dodając masło. Po osiągnięciu konsystencji kremu możemy dekorować nim ciasto. Do kremu możesz dodać dowolny barwnik i nadać mu smak waniliowy, cytrynowy i wiele innych.

Masa cukrowa

Równie popularny rodzaj ozdabiania tortów. Możesz wykonać ją samodzielnie z cukru pudru, żelatyny i tłuszczu, jednak warto zaufać produktom dla profesjonalistów, które znajdziesz w sklepach cukierniczych. Wtedy będziesz mieć pewność, że masa cukrowa ma odpowiednią konsystencję. Wystarczy, że wyrobisz ją rękoma, a następnie rozwałkujesz – tak przygotowaną masą możesz z powodzeniem ozdabiać tort.