Wczytuję dane...

Masa cukrowa – wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć!

Masa cukrowa – wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć!

Od kilku lat w Polsce coraz popularniejsze staje się cukiernictwo artystyczne. Wiele osób już nie tylko zamawia oryginalne torty i wypieki zdobione najróżniejszymi figurkami i motywami, ale również samemu stara się przygotować unikalne wypieki w domowym zaciszu. Sekret artystycznych tortów i innych smakołyków tkwi nie tylko w kreatywności cukierników i ich umiejętnościach plastycznych. Niezwykle istotną rolę odgrywa masa cukrowa. Co powinnaś o niej wiedzieć?

Czym jest masa cukrowa?

Artystyczne torty i inne wyroby cukiernicze zachwycają kolorami, unikalnym kształtem i wyjątkowymi dekoracjami oraz figurkami. Fantastyczny wygląd jest przede wszystkim zasługą masy cukrowej, zwanej również lukrem plastycznym lub fondantem.

Masę cukrową można z łatwością przygotować samemu – do jej przyrządzenia wystarczy cukier puder, glukoza w proszku lub płynie, kilka łyżeczek żelatyny, zimna woda oraz – opcjonalnie – wybrane aromaty. Najczęściej stosuje się aromaty waniliowe, cytrynowe lub pomarańczowe. Przygotowanie masy cukrowej nie zajmuje wiele czasu, niemniej warto wiedzieć, że by wyszła ona dobrze, niezbędne jest precyzyjne odmierzenie wszystkich składników. Masę cukrową można również kupić w sklepach cukierniczych, takich jak Sugar Craft.

Torty i dekoracje z masy cukrowej – czy to trudne?

Tradycja dekorowania tortów figurkami i ozdobami z masy cukrowej w Polsce jest stosunkowo młoda, dlatego wielu osobom może wydawać się czymś trudnym i skomplikowanym. W innych krajach, jak na przykład w Anglii czy w Stanach Zjednoczonych ozdoby z fondantu są już jednak popularne od wielu lat.

Czy wykonanie tortów artystycznych i dekoracji z masy cukrowej jest trudne? To zależy. Wykonanie zaawansowanych tortów o nietypowych kształtach niedoświadczonym osobom może przysporzyć nieco trudności, ale przygotowanie prostego, kolorowego wypieku jest zadaniem, z którym powinny sobie poradzić nawet osoby początkujące. Chcąc rozpocząć przygodę z formowaniem masy cukrowej należy pamiętać o zaopatrzeniu się w odpowiednie akcesoria i narzędzia.

Jeśli chcesz przygotować tort artystyczny z masy cukrowej, musisz pamiętać o jednej rzeczy. O ile samodzielne przygotowanie tradycyjnego lukru plastycznego nie jest trudne, o tyle ma on nieco monotonny kolor. Przygotowanie kolorowego fondantu może być już nieco bardziej skomplikowane, gdyż potrzebne są do niego odpowiednie barwniki cukiernicze. Pamiętaj jednak, że kolorowego lukry plastycznego nie musisz przygotowywać samodzielnie – w sklepie Sugar Craft znajdziesz masy cukrowe w najróżniejszych kolorach!