Wczytuję dane...

Orzeźwiające desery na lato – nasze propozycje

Orzeźwiające desery na lato – nasze propozycje

Wygląda na to, że lato w Polsce mamy już na dobre. Dni z tygodnia na tydzień są coraz bardziej upalne, a wieczory – coraz cieplejsze i dłuższe. W takich okolicznościach wielu z nas nie ma ochoty na czekoladowe przysmaki, ciasta i torty. Są jednak desery, które latem smakują równie dobrze (być może nawet lepiej!) co jesienią czy wiosną. Oto nasze propozycje!

Panna cotta, czyli deser na zimno prosto z Italii

Panna cotta po włosku oznacza po prostu gotowaną śmietankę i nazwa ta odpowiednio opisuje istotę tego popularnego na całym świecie deseru. Panna cotta to w zasadzie podgrzana śmietanka z żelatyną i dodatkami, a następnie wlana do specjalnej, niewielkiej foremki. W takiej formie deser wkłada się do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie wykłada do góry dnem na talerzyk.

Więcej o panna cotcie pisaliśmy na naszym blogu kilka tygodni temu. Deser ten najczęściej podaje się z malinami i musem malinowym, ale tak naprawdę pod względem dodanych owoców panuje tu pełna dowolność. My polecamy orzeźwiającą klasykę, czyli maliny lub truskawki, a także wariant bardziej oryginalny – z granatem.

A może deser tiramisu?

Kolejna propozycja prosto ze słonecznych Włoch, ale czy to może dziwić? Włosi, jako amatorzy porannego cappuccino, którzy często przebywają w dużym upale, jak nikt inny opanowali sztukę przygotowywania idealnych letnich deserów. Tiramisu jest nieco bardziej skomplikowane niż panna cotta, ale spokojnie – z nim też poradzisz sobie bez problemu!

Potrzebujesz tylko podłużnych biszkoptów, serka mascarpone, śmietanki kremówki, kilku żółtek, likieru amaretto, mocnej kawy, odrobiny białego cukru i szczypty kakao do posypania deseru na wierzchu. Tiramisu to deser we Włoszech wręcz kultowy – obecnie jednak cieszy się dużą popularnością także w wielu innych krajach Europy i świata. Prosty przepis na deser tiramisu znajdziesz w naszym kolejnym artykule.

Cytrynowe ciastka – prosta przekąska na lato

Cytrusowe aromaty nieodzownie kojarzą nam się z orzeźwieniem, dlatego jako trzecią propozycję przedstawiamy proste w przygotowaniu ciasteczka cytrynowe – idealne do porannej kawy, czy na popołudniowe spotkanie w gronie znajomych lub rodziny.

Na kilkadziesiąt ciasteczek potrzebujesz około 150 g masła, jedno duże jajko, niecałą szklankę cukru do wypieków, drobno startą skórkę ze świeżych dwóch cytryn, około 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczkę ekstraktu cytrynowego. Na początku w misce dokładnie połącz masło i cukier, aż do osiągnięcia płynnej masy, następnie dodaj jajko i wyrabiaj, by później dosypać skórkę cytrynową i ekstrakt. Gdy wszystkie składniki są idealnie połączone na gładką masę, możesz dosypać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować. Kleksy z ciasta o średnicy kilku centymetrów piecz w piekarniku przez kilka minut do zarumienienia w temperaturze 180˚C. Smacznego!