Wczytuję dane...
Waga produktu: 1 kg
Realizacja zamówienia: 24 godzin
2,29 PLN
Zawartość opakowania: 1 kg

Mąka żytnia typ 720 to prawdziwa skarbnica substancji prozdrowotnych.

Ta odmiana zawiera niemal wszystkie cenne pierwiastki, konieczne do właściwego funkcjonowania.

Bogata w wapń, białko, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód, mangan oraz cenne witaminy z grupy B, D i K.

Polecana przyszłym matkom ze względu na zawartość kwasu foliowego, który wspomaga rozwój układu nerwowego u noworodków.

Wyróżnia się ciemniejszym kolorem i wyraźnie wyczuwalnymi drobinami.

Mąka żytnia to sekret udanych, świątecznych wyrobów.

Z jej pomocą przygotujemy idealny i aromatyczny piernik oraz najlepszy zakwas na żur.

Doskonała do mieszanego i żytniego pieczywa.

Skład: Ziarno żyta

Właściwości wypiekowe mąki

Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.

Termin przydatności:
Najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.

Wartość odżywcza w 100 gramach:

wartość energetyczna: 1370 kJ
wartość energetyczna: 327 kcal
białko: 5,9 g
błonnik: 6,4 g
węglowodany: 77 g (w tym cukry: 2,5 g)
tłuszcz: 1,7 g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)
sól: 0,01 g

Informacja producenta:

TOTA TO:

  • wykwalifikowana kadra na każdym stanowisku, która stale rozwija swoją wiedzę
  • współpraca z rodzimymi rolnikami z terenów Zamojszczyzny i Lubelszczyzny
  • ścisła kontrola i selekcja ziaren w naszym laboratorium, wyposażonym w najnowocześniejsze sprzęty
  • dokładna selekcja dostaw ziarna i jego jakości

W produkcji naszych mąk nie stosujemy polepszaczy i konserwantów.

Ten rodzaj mąki możesz wykorzystać przy wykonaniu zakwasu na żur :)

Składniki:
sucha kromka chleba żytniego na zakwasie
100g mąki żytniej typ 720
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 lit przegotowanej ciepłej wody
Wykonanie:
Krok 1
Do słoika wlewamy wsypujemy mąkę, wkładamy kromkę chleba, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek wlewamy wodę dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2
Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym obowiązujemy sznurkiem lub gumką recepturką.
Krok 3
Ostawiamy w ciepłe miejsce. Codzienne mieszamy i sprawdzamy zapach, czy jest kwaśny. Zakwas kisi się około 4, 5 dni.
Krok 4
Zakwas przecedzamy przez sito do słoika zakręcamy słoik wstawiamy do lodówki.
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...
Polecamy