Wczytuję dane...

Dobieramy sos do deserów

Dobieramy sos do deserów

Taki dodatek może wnieść smak przygotowywanych słodkości na wyższy poziom. Odpowiednio dobrany podbije najważniejsze smakowe nuty i pozwoli dopasować deser do różnych gustów. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować i wybrać deserowy sos, aby zyskać możliwość stworzenia smaku, który odpowiada naszym preferencjom. W tym artykule znajdziesz kilka inspiracji do wyboru sosu deserowego.

Sosy na bazie jajek

Klasyczne sosy do deserów, od dziesiątek lat wykorzystywane w kuchniach całego świata. Istnieją dwa popularne rodzaje tego typu sosów:

  • Tak zwany szodon, czyli sos francuski – coś dla tych, którzy lubią nieco bardziej wytrawne smaki. Szodon, fr. chaudeau, powstaje na bazie żółtek z dodatkiem wina. Żółtka ucieramy na ciepło z cukrem. Jeżeli chcesz uniknąć dodatku alkoholu, możesz zamienić go na mleko, a smak podkręcić dodatkiem skórki pomarańczowej czy też cytrynowej.
  • Sos waniliowy na bazie jajek – gęsty, kremowy sos z dodatkiem prawdziwej wanilii lub cukru waniliowego. Żółtka ponownie ucieramy z cukrem – taki prosty kogel mogel jest świetną bazą do różnych sosów i polew. W mleku gotujemy cukier waniliowy lub ziarenka wanilii, możemy także dodać nieco gęstej śmietanki, następnie ciepły płyn mieszamy z koglem moglem. To niezwykle prosty sos, a sprawdza się do większości deserów. Polecamy wypróbować go w tradycyjnej kombinacji z kuchni niemieckiej: z ciepłym strudlem lub z szarlotką.

Sosy czekoladowe
Najprostszą wersją czekoladowej polewy jest roztopiona tabliczka kakaowego przysmaku, jednak jej konsystencja szybko zastyga. Aby miała nieco bardziej płynną konsystencję sosu musimy zjeść ją od razu – dlatego takie rozwiązanie będzie odpowiednie głównie do maczania owoców w czekoladowym fondue, gdzie czekolada jest cały czas podgrzewana.

Prosty sos czekoladowy wykonasz z roztopionej czekolady z dodatkiem masła i mleka. Pamiętaj, aby czekoladę roztapiać w kąpieli wodnej, jednak taki sos również może zastygać.

Ciekawą propozycją jest czekoladowy sos francuski, który składa się z roztopionej czekolady połączonej z mlekiem, śmietanką i odrobiną masła. Płynna konsystencja sprawia, że sos świetnie sprawdzi się do ciast czy lodów.

Polewy czekoladowe są także doskonałą podstawą do tworzenia unikatowych kompozycji smakowych: możesz dodać jadalny olejek miętowy, olejki pomarańczowe i migdałowe, szczyptę chilli i wiele innych przypraw.

Toffi i karmel

Klasyczny dodatek do deserów lodowych. Obydwa powstają na bazie śmietanki, mleka i ciemnego cukru, takiego jak demerara czy muscovado. W niektórych przepisach zaleca się również dodanie odrobiony masła i szczypty soli, aby przełamać mocno słodki smak. Jeżeli sos mocno zgęstnieje, może stworzyć doskonałe smarowidło do naleśników i placuszków.

Wybierz najlepszy sos deserowy dla siebie i ciesz się chwilą słodkiego relaksu!