Wczytuję dane...

Powrót do kuchni z dzieciństwa – retro słodkości

Powrót do kuchni z dzieciństwa – retro słodkości

Każdy z nas w dzieciństwie miał swoje ulubione desery. Dzięki modzie na retro możemy powrócić do smaków, które przywołują nostalgiczne wspomnienia z kuchni naszych babć i mam. Wystarczy, że wybierzesz wysokiej jakości składniki, które pomogą uzyskać deser bogaty w wyjątkowe nuty smakowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tradycyjne słodkości z dzieciństwa w zupełnie nowej wersji! Powspominaj ulubione desery razem z nami.

Kogel-mogel

Chyba nie ma dorosłej osoby, która choć raz w dzieciństwie spróbowała kogla-mogla. Jeżeli zawsze łapałeś za łyżeczkę, żeby spałaszować gotowy deser przygotowany przez mamę czy babcię, a teraz zastanawiasz się, jak właściwie odtworzyć go w swojej kuchni, w naszym wpisie znajdziesz gotowy przepis. Jest on niezwykle prosty, ponieważ to właśnie na prostocie opiera się fenomen kogla-mogla. Wystarczy, że utrzesz surowe żółtka jajka z cukrem aż do otrzymania gładkiej masy, a możesz zrobić to zwykłym widelcem. Jeszcze szybciej przygotujesz go z wykorzystaniem miksera. Do kogla-mogla możesz dodać różnorakie dodatki: kakao, miód, ajerkoniak, bakalie, ekstrakt waniliowy, pomarańczowy i wiele innych.

Wuzetka, czyli WZ

Dzięki filmowi „Miś” ten deser na stałe wpisał się do polskiej kultury. Czym właściwie jest „wuzetka”? Jej nazwa to rozwinięcie skrótu „WZ” pochodzącego od skrótu WZC (Wypiek Z Czekoladą) lub WZK (Wypiek Z Kremem). Jeżeli tęsknisz za wuzetką niczym z dawnych cukierni, przygotuj ją samodzielnie! Potrzebujesz składników do czekoladowego ciasta, alkoholowego ponczu, masy śmietanowej, polewy i dodatków do dekoracji. Czekoladowe ciasto powinno być miękkie i lekko sprężyste, a upieczone warstwy ciasta należy nasączyć ponczem. To właśnie poncz nada mu charakterystyczny, głęboki smak. Tak przygotowane warstwy przełóż białym kremem śmietanowym z dodatkiem żelatyny, która sprawia, że krem przybiera konsystencję pianki.

Trzy warstwy – ciasto, krem i ciasto – polewamy specjalną polewą. W ofertach profesjonalnych sklepów cukierniczych znajdziesz gotowe, wysokiej jakości polewy czekoladowe. Z kolei samodzielnie przygotujesz ją z czekolady, masła, cukru pudru i śmietany. Wuzetka powinna być udekorowana odrobiną śmietany.

Brzdąc

Doskonała propozycja dla wielbicieli słodkich, lecz lekkich deserów. Do jego wykonania potrzebujesz miękkiego i puszystego biszkoptu, a także kremu kakaowego na bazie śmietanki i żelatyny. Aby kakao i cukier dobrze połączyły się z kremówką, musisz dzień wcześniej rozpuścić je razem, a następnie pozostawić na noc do schłodzenia. Kolejnego dnia łączysz je z żelatyną, co stworzy konsystencję delikatnej pianki. Przełóż dwie warstwy biszkoptu dwoma warstwami kremu i ciesz się pysznym brzdącem!