Wczytuję dane...

Desery na lato – korzystaj z dobrodziejstw natury

Desery na lato – korzystaj z dobrodziejstw natury

Lato to wyjątkowy czas, kiedy mamy dostęp do szeregu różnych, świeżych owoców. Sezonowe produkty pozwalają na stworzenie pysznych potraw, możemy cieszyć się bowiem pełnią smaku. Wystarczy wybrać swoje ulubione owoce i zdecydować, na jaki rodzaj deseru masz ochotę. Jeżeli szukasz pomysłów i inspiracji na desery na lato, zapraszamy do lektury naszego artykułu. Znajdziesz tu garść deserowych inspiracji.

Desery zapiekane - crumble

Brzmi paradoksalnie? Latem zwykle szukamy deserów zimnych i chłodzących. Tymczasem jest to doskonały sezon na robienie deserów typu crumble. Tradycyjne crumble, popularne głównie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii to nic innego, jak owoce pod kruszonką. Choć zimą możesz przygotować je z mrożonych owoców, najlepiej będzie smakowało wykonane z owoców świeżych i sezonowych.

Propozycje do crumble, które zawsze się sprawdzają, to rabarbar i truskawki. Na przełomie późnego lata i jesieni dobrze wykorzystać śliwki do tego przepisu. Jeżeli przepadasz za borówkami, one również mogą być wykorzystane do crumble. Warto wymieszać owoce z cukrem, aby puściły sok, co pomoże stworzyć pyszną owocową podstawę, która swoją teksturą i smakiem doskonale kontrastuje z chrupiącą kruszonką. Jeżeli chcesz mieć pewność, że Twoja kruszonka będzie idealna, polecamy wysokiej jakości mix do kruszonki marki Dawn Foods. Warto zaznaczyć, że crumble możesz upiec w dużym naczyniu żaroodpornym, lub stworzyć pojedyncze porcje w ceramicznych, żaroodpornych kokilkach.

Po wyjęciu crumble z pieca wystarczy ozdobić deser gałką zimnych lodów waniliowych lub miętowych. Obok takiego deseru nie można przejść obojętnie.

Puddingi i parfait

Jedne z najpopularniejszych deserów na lato. Ogromnym plusem tego rodzaju słodkości jest możliwość dopasowania ich w dowolny sposób do indywidualnego gustu. Parfait to deser warstwowy w szklance lub pucharku składający się z przekładanych warstw kremowego produktu, owoców i innych dodatków. Tradycyjne parfait to masa jajeczno-mleczna z bitą śmietaną. Jednak masz tu ogromne pole do popisu i personalizacji deseru: jako kremowa warstwa może posłużyć jogurt grecki lub bita śmietana, w wersji dla fanów czekolady polecamy krem ganache.

Tradycyjnie w parfait sprawdzą się truskawki, jednak warto wypróbować czereśnie, wiśnie i inne ulubione owoce. Posyp warstwę owoców i kremu kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi, czy specjalnym, kandyzowanym kruszonym orzechem od marki Leagel.

Na bazie inspiracji parfait popularność zyskały nowoczesne puddingi, takie jak pudding chia. Wystarczy wymieszać ziarna chia z jogurtem lub mlekiem i pozostawić je do nasiąknięcia. Do puddingu możesz dodać dowolne owoce, dżemy czy chrupiące dodatki. Wszystko zależy od Twoich preferencji.