Wczytuję dane...

Orzechowe desery

Orzechowe desery

Orzechy często traktujemy jako drobne dodatki do deserów. Sprawdzają się w tej roli doskonale – są ciekawym kontrastem dla kremowych konsystencji, przełamują słodki smak swoim aromatem i głębią smaku. Jednak orzechy dają równie spektakularny efekt, kiedy grają pierwsze skrzypce w smakowej kompozycji. Orzechowe desery są nieco zapomniane, dlatego w tym artykule podpowiadamy kilka przepisów na przysmaki z orzechami w roli głównej. Zapraszamy do lektury.

Orzechy zamiast ciasta kruchego

Brzmi nietypowo? Warto wypróbować tę inspirację, bo orzechy są doskonałym zamiennikiem dla standardowego spodu ciasta pod zimny sernik, tartę i inne kremowe desery. Polecamy to osobom, które dbają o linię, lecz nie chcą całkowicie rezygnować ze słodkości. Jednak ciasto z orzechowym spodem sprawdzi się także bez okoliczności dietetycznych. Spód z orzechów doda ciastu wyjątkowy aromat i głęboki smak.

Jak go przygotować? Wystarczy zmielić orzechy na grubość przypominającą bułkę tartą lub mąkę gruboziarnistą. Możesz połączyć je z masłem lub olejem kokosowym czy też z lepkimi, zblendowanymi daktylami. Wyłóż przygotowaną masą spód formy do ciasta i włóż do lodówki. Zimno pozwoli masie nieco stwardnieć, aby później dobrze utrzymała krem.

Wschodnie inspiracje

Czyli baklava, uwielbiana przez wiele osób, choć w Polsce wciąż nie jest powszechnie znana. A warto jej spróbować, bo prawdopodobnie już po pierwszym kęsie pokochasz ten deser i będziesz chętnie do niego wracać. Baklava jest przygotowywana głównie w Turcji, Grecji, na Bałkanach czy w Bułgarii.

Tradycyjnie do przygotowania baklavy potrzebujemy orzechów włoskich, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać inny gatunek orzechów. Muszą być odpowiednio pokruszone, aby łatwo wymieszać je z cukrem i cynamonem. Do tego celu polecamy specjalne, kruszone orzechy laskowe uprażone. Prażenie sprawi, że baklava zyska jeszcze bardziej głęboki, orzechowy smak i aromat.

Orzechowa masa wraz z warstwami ciasta filo i masłem stworzy kawałek miękkiej, rozpływającej się w ustach słodkości.

Słodkości na śniadanie

Najprostszym sposobem na przygotowanie słodkiego śniadania z orzechami jest posypanie nimi jogurtu z owocami lub owsianki. Warto jednak zarezerwować dłuższą chwilę na przygotowanie wyjątkowego śniadania na bazie granoli. Najlepiej przyrządzić granolę dzień wcześniej lub w weekend zrobić większą ilość na cały tydzień.

Do granoli możesz wykorzystać dowolne dodatki. Jedyna zasada, o której musisz pamiętać to dobranie takich składników, aby można skleić je w mniejsze kawałki i upiec na chrupko. Polecamy dobranie płatków owsianych czy jęczmiennych, rodzynek, suszonej żurawiny lub jagód goji i dowolnych orzechów i oleju kokosowego do ich połączenia. Doskonale sprawdzą się kruszone, kandyzowane orzechy laskowe. Przy ich wykorzystaniu nie musisz już dodatkowo słodzić granoli. Pozostaje jedynie upiec masę i pokruszyć ją na kawałki.