Wczytuję dane...

Jak podrasować mix ciasta? 5 skutecznych metod

Jak podrasować mix ciasta? 5 skutecznych metod

Nadchodzi specjalna okazja, a Ty nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta od zera? A może chcesz przygotować szybki deser dla siebie? Mieszanki ciasta będą doskonałym wyjściem w każdej z tych sytuacji. Dobry mix ciasta pomoże stworzyć bazę do pysznego deseru. A my podpowiemy Ci, jak jeszcze bardziej podkręcić jego smak.

Składniki płynne

Aby ciasto wyszło według zaleceń producenta, musimy trzymać się wytycznych dotyczących konsystencji i poziomu tłustości płynu. Jeżeli producent zaleca śmietanę, możesz spróbować wymienić ją na kokosowe mleczko o podobnej zawartości tłuszczu i nadać deserowi kuszący, kokosowy posmak. 

Jeżeli producent zaleca rozrobienie mieszanki z wodą, możesz wypróbować różne warianty. W przypadku mixu brownie zaleca się mieszanie z wodą i dodatkiem oleju roślinnego.

A może spróbujesz wymienić wodę na czarną kawę? Czekolada i kawa tworzą doskonałą kompozycję, a zwykłe brownie zamieni się w deser dla prawdziwych smakoszy.

Ciekawym sposobem na zmianę smaku może być także zielona herbata, a konkretnie matcha. Mix rozrabiamy w wodzie, aby otrzymać lekki płyn o wyjątkowym zapachu i smaku. Zielona herbata będzie doskonała do jasnych rodzajów ciast, jak standardowa, jasna wersja waniliowych muffinek amerykańskich. Aromat zielonej herbaty matcha zachęci każdego do spróbowania wyjątkowego deseru, a sam wyrób końcowy zyska piękny, jasnozielony kolor.

Kremy i polewy dla wyjątkowego smaku

Tutaj masz równie duże pole do popisu. Możesz przygotować krem o dowolnym smaku dzięki specjalnym pastom smakowym. Muffinki z kremem ananasowym, śmietankowa masa do red velvet cake, czekoladowy ganache do brownie dla mocno kakaowego efektu – wszystko zależy od Twoich preferencji. Dostępne są pasty o smaku owoców tropikalnych, leśnych, karmelu, wanilii i wiele innych. Przygotowujesz wypieki dla dzieci? Wypróbuj pastę o smaku coca coli lub gumy balonowej.

Masła orzechowe

Gęste, lecz na tyle płynne, aby można manipulować ich umiejscowieniem. Tahini, czyli pasta-masło z nasion sezamu, może podkręcić czekoladowe nuty mixu brownie. Do gotowego ciasta w formie, zaraz przed umieszczeniem w piecu, dodawaj kleksy tahini lub innego masła orzechowego. Dzięki swojej specyficznej konsystencji duża część masła orzechowego pozostanie na wierzchu ciasta, a po wyjęciu z pieca uzyskasz artystyczny efekt.

Dodatki klasyczne

Orzechy, owoce leśne, tropikalne, kawałki czekolady, pokruszony i twardy karmel, kawałki toffi, suszone owoce – wszystko to sprawi, że wypiek zamieni się w pyszny deser pełen Twoich ulubionych dodatków. Aby nieco zaszaleć, dodaj do ciasta draże lub chrupki.

Zmieniaj formę

Podpowiedzi producenta do mixu możesz potraktować jedynie jako punkt wyjścia. Wybierz mix red velvet cake, upiecz go w formie czerwonych muffinek i ozdób je według preferencji. Z kolei mix do babeczek z jasnego ciasta możesz upiec na pojedynczej, płaskiej formie i wykorzystać jako warstwę tortu.

Świat wypieków stoi przed Tobą otworem, a dzięki wysokiej jakości mixom stworzysz wyjątkowe wypieki.