Wczytuję dane...

Amerykańskie ciasteczka na 3 sposoby

Amerykańskie ciasteczka na 3 sposoby

Amerykańskie ciasteczka to obecnie jeden z najbardziej popularnych deserów. Większość kawiarni i cukierni oferuje przynajmniej jeden rodzaj ciasteczek. Są idealnym dodatkiem do każdej oferty i menu: można przygotować je w różnej wersji, sprawdzają się jako szybka przekąska dla klienta, a osobom z niewielkim budżetem pozwalają cieszyć się wyjątkowym smakiem słodkości wprost z ulubionej kawiarni. W naszym artykule podpowiadamy, jak przygotować pyszne american cookies. Zapraszamy do lektury!

Klasyczne, jasne ciasteczka z dodatkiem czekolady

Inaczej znane także jako chocolate chip cookies. Najlepsze ciasteczka amerykańskie łączą w sobie kruchość i lekko ciągnącą konsystencję w środku ciasteczka. Dzięki temu otrzymujemy połączenie, które sprawia naszym kubkom smakowym czystą przyjemność.

Aby otrzymać taką konsystencję musimy zastosować odpowiedni czas pieczenia i stworzyć ciasto, przeważnie na bazie masła. Pamiętaj, aby przestrzegać zalecanego w przepisie czasu pieczenia – przekroczenie go sprawi, że ciastka mogą być przesuszone i zbyt twarde.

Aby stworzyć idealne, klasyczne ciasteczka amerykańskie polecamy miks Cookie Mix Dawn Foods Wanilia. To doskonała baza do takich wypieków.

Ciasteczka czekoladowe z miętą

Kolejny hit wśród amerykańskich wypieków. Słynne są Girl Scout Thin Mint cookies, czyli miętowe ciasteczka o smaku czekolady z dodatkową, czekoladową polewą. Jeżeli lubisz lody miętowe z kawałkami czekolady lub słodycze z miętowej masy w czekoladowej polewie, te ciasteczka to coś dla Ciebie.

Możesz przygotować proste ciasto czekoladowe na bazie masła, jak do standardowych ciasteczek. Najprostszym sposobem na nadanie im miętowego posmaku będzie dodatek jadalnego ekstraktu z mięty lub spożywczego olejku miętowego. Pamiętaj, aby sprawdzić uwagę na jego przeznaczenie – nie wolno korzystać z olejków eterycznych w pieczeniu i gotowaniu.

Do stworzenia czekoladowej polewy możesz wykorzystać specjalne polewy czekoladowe. Wykorzystując taki produkt możesz mieć pewność, że czekolada roztopi się prawidłowo, nie powstaną grudki i będzie miała odpowiednią konsystencję.

Ciasteczka z orzechami i białą czekoladą lub karmelem

Coś dla wielbicieli słodkich, jasnych wypieków. Do ich upieczenia również polecamy ciasto Cookie Mix Dawn Foods Wanilia. Orzechy pekan są idealne do takich ciasteczek, mają lekko miękką konsystencję, co tworzy doskonały duet z lekko ciągnącym w środku i chrupkim na brzegach ciasteczkiem. Orzechy pekan lub włoskie dobrze komponują się z dodatkiem białej czekolady, toffi czy karmelu. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z tymi ostatnimi dodatkami, ponieważ ciasteczka mogą być zbyt słodkie.