Wczytuję dane...

Pomysł na jesienny tort dekoracyjny

Pomysł na jesienny tort dekoracyjny

Złota polska jesień zaczęła się już na dobre. Dni stają się coraz chłodniejsze i krótsze, a na ulicach i chodnikach leży coraz więcej żółto-brązowych liści. Warto zatem wprowadzić jesienny nastrój także do swojego domu. Najlepszym na to sposobem jest przygotowanie wyjątkowych słodkości, które doskonale sprawdzą się o tej porze roku.

Dobrym pomysłem na stworzenie jesiennego nastroju w domu jest przygotowanie wyjątkowego tortu dekoracyjnego. Znakomicie sprawdzi się on nie tylko podczas imprezy urodzinowej dziecka, ale także podczas uroczystości rodzinnej lub po prostu jako dodatek do gorącej kawy. Jak zatem przygotować jesienny tort dekoracyjny?

Jaki smak wybrać?

Smak tortu to w zasadzie wyłącznie kwestia indywidualnych preferencji. Jeśli jednak zależy Ci na tym, by smak Twojego tortu przywodził na myśl jesień, postaw na smaki, które powszechnie kojarzone są właśnie z tą porą roku. Najlepszym rozwiązaniem będą zatem torty na bazie orzechów włoskich, cynamonu lub czekolady. Polecamy także torty warzywne. W tym aspekcie z pewnością królują ciasta przygotowane na bazie dyni, ale sprawdzają się także torty, których głównym składnikiem jest ciasto marchewkowe.

Po wybraniu odpowiedniego smaku należy przygotować wszystkie kolejne warstwy. Kremy, biszkopty, herbatniki, polewy czekoladowe… tutaj wszystko zależy wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji!

Masa cukrowa czy polewy czekoladowe – jak nadać tortowi odpowiedni wygląd?

Jeżeli całe „wnętrze” tortu jest już przygotowane, można zająć się nadaniem mu odpowiedniego, jesiennego wyglądu. W tym celu należy użyć masy cukrowej lub polewy czekoladowej – albo obu! „Jesienny” tort dekoracyjny najlepiej pokryć masą cukrową jesiennych kolorach – odpowiednia będzie masa cukrowa żółta, czerwona lub biała. Następnie górę tortu można oblać polewą czekoladową.

Pozostaje jeszcze kwestia dekoracji. Aby nadać tortowi odpowiedni wygląd, kup czekoladę plastyczną i masę cukrową żółtą lub czerwoną. Te produkty z łatwością rozwałkujesz na blacie, a następnie wytniesz z nich tematyczne dekoracje, na przykład kształty jesiennych liści. Oklej nimi boki tortu.

Zwieńczeniem jest ozdobienie tortu i odpowiednie go podanie – do tego potrzebujesz herbatniki, orzechy włoskie oraz praliny lub kostki czekolady. Obranymi z łupiny orzechami, herbatnikami oraz pralinami możesz udekorować górę tortu, natomiast dookoła niego na talerzu można rozłożyć czyste, dorodne orzechy włoskie w łupinach. Dzięki temu Twój jesienny tort artystyczny będzie zarówno cudownie smakował, jak i wyglądał!