Wczytuję dane...

Jak przygotować creme brulee?

Jak przygotować creme brulee?

Choć creme brulee jest jednym z najważniejszych elementów kuchni francuskiej, angielskiej czy katalońskiej, w Polsce cieszy się umiarkowaną popularnością. Być może wynika to z faktu, że niektórym osobom dość niecodziennie brzmiąca nazwa może kojarzyć się z czymś trudnym do przygotowania. Jest jednak zupełnie inaczej – creme brulee to przepyszny, wyjątkowy deser, którego przygotowanie nie wymaga ani wiele czasu, ani zaawansowanych zdolności cukierniczych.

Creme brulee – francuska klasyka

Creme brulee to zapiekany deser, który w tradycyjnej wersji wyrabia się ze śmietanki, żółtek i cukru, a następnie pokrywa warstwą skarmelizowanego cukru. Istnieje oczywiście kilka innych wariantów tego specjału, w których smak i aromat uwydatnia się na przykład wanilią lub czekoladą. Creme brulee znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy.

Chociaż pochodzenie tego oryginalnego deseru nie jest do końca znane, wiadomo, że jest to specjał dość wiekowy. Po raz pierwszy został on bowiem opisany we francuskiej książce kucharskiej w końcu XVII wieku – napisał o nim Francois Massialot w 1691 roku. Od tego czasu creme brulee mocno zakorzenił się w kuchni francuskiej, a także stał się ważnym elementem kuchni angielskiej i katalońskiej.

Jak zrobić creme brulee?

Creme brulee można przygotowywać od podstaw ze wskazanych wyżej składników. Całość można jednak zrobić znacznie szybciej, korzystając ze specjalnych mieszanek „Creme Brulee”, które możesz kupić między innymi w naszym sklepie sugar-craft.pl. Do przygotowania deseru przy użyciu oferowanego przez nas produktu potrzebujesz wyłącznie mleko i śmietankę oraz akcesoria, które kupisz w wielu sklepach z artykułami do kuchni: niewielkie, żaroodporne miseczki przeznaczone do creme brulee oraz specjalny palnik gazowy.

70 g mieszanki wymieszaj z około 100 g mleka w garnku lub rondelku, a następnie – cały czas mieszając – dodaj kolejne 250 g mleka i 200 g śmietanki 30%. Całość gotuj na małym ogniu pamiętając o mieszaniu aż do momentu, gdy krem zacznie się gotować. Powstałą masę przelej do niewielkich naczyń żaroodpornych i włóż do lodówki na około dwie godziny. Najlepiej jeśli wcześniej zakupisz zestaw specjalnych miseczek przeznaczonych do tego deseru.

Po wyjęciu z lodówki przygotowany w miseczkach creme brulee jest prawie gotowy do podania. Ostatnim akcentem jest posypanie deseru brązowym cukrem, a następnie karmelizowanie go przez chwilę przy pomocy specjalnego palnika gazowego do creme brulee.