Wczytuję dane...

Walentynkowe muffinki, czyli słodkości idealne na Walentynki w domu

Bez dwóch zdań tegoroczne święto zakochanych będzie inne niż poprzednie. Ze względu na to, że kawiarnie i restauracje w całym kraju pozostają zamknięte, nie będzie możliwości pójścia w Walentynki z drugą połówką na romantyczny deser czy klimatyczną kawę. Przeciwności losu nie są jednak powodem, by rezygnować z przyjemności! Co więcej, wystarczą podstawowe akcesoria cukiernicze, by w domowym zaciszu przygotować słodkości idealne na domowe Walentynki. Oto jak zrobić walentynkowe muffinki.

Na początek – przygotuj akcesoria cukiernicze i zrób klasyczne muffinki

Podstawą do zrobienia walentynkowych muffinek jest przygotowanie… klasycznych muffinek. Do tego potrzebujesz 250-300g mąki pszennej, około 100g cukru, 100ml oleju, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwie łyżeczki cukru waniliowego, dwa jajka oraz około 150 ml wody mineralnej. Przygotuj też ulubione dodatki, takie jak posiekaną w kostkę klasyczną czekoladę. Oczywiście przydadzą się też podstawowe akcesoria cukiernicze, czyli foremki na muffinki.

Mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia dokładnie zmieszaj w jednej misce, w drugiej przy pomocy trzepaczki zmieszaj wodę, olej i jajka. W kolejnym kroku połącz zawartości obu misek i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, a na końcu dodaj kostki czekolady. Powstałą masę wylej do foremek i wstaw do piekarnika w temperaturze 180˚C na około pół godziny.

Masa cukrowa i narzędzia do modelowania – co się przyda?

Jeśli masz już przygotowane klasyczne muffinki, pozostaje sprawić, by nabrały one walentynkowego, miłosnego charakteru. Do tego przyda Ci się czerwona masa cukrowa oraz akcesoria cukiernicze - narzędzia do modelowania oraz silikonowy wałek.

Czerwoną masę cukrową należy starannie rozwałkować na blacie, a następnie wyciąć w niej walentynkowe kształty. Najłatwiej będzie oczywiście wyciąć serca (można do tego użyć też specjalnych foremek), ale jeśli masz większe zdolności manualne, możesz uformować także pierwsze litery Waszych imion czy róże. Do wyciętych kształtów przymocuj cienkie, bambusowe patyczki, a następnie wbij je w przygotowane muffinki.

O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że przed podaniem wszystkie wykonane z masy cukrowej elementy powinny dobrze wyschnąć i stwardnieć. W tym celu najlepiej jest przygotować je wcześniej niż muffinki (najlepiej poprzedniego dnia) i do czasu przygotowania babeczek przechować je w lodówce.