Wczytuję dane...

Przepis na walentynkowe serca z ciasta francuskiego

Przepis na walentynkowe serca z ciasta francuskiego

Walentynki tuż-tuż! Choć w tym roku będą one inne niż zawsze – w końcu tym razem nie ma szans na wyjście 14 lutego z drugą połówką do kawiarni czy restauracji – fantastyczne, okolicznościowe słodkości można przygotować w domowym zaciszu. Oto przepis na wyjątkowe, walentynkowe serca z ciasta francuskiego.

Jakie składniki i akcesoria cukiernicze będą potrzebne?

Przygotowanie proponowanych przez nas słodkich przekąsek jest banalnie proste. Do ich przyrządzenia potrzebujesz wyłącznie ciasta francuskiego (polecamy kupić dwie rolki, przekąski są naprawdę pyszne!), jednego jajka, cukru trzcinowego oraz podstawowych akcesoriów cukierniczych – silikonowej deski (ciasto nie będzie się do niej przyklejać) do wałkowania ciasta i foremek w kształcie serca.

Duże znaczenie mają także dodatki, którymi chcesz urozmaicić słodkości. Doskonale sprawdzi się dżem owocowy, budyń lub kostki mlecznej czekolady. My polecamy przygotować po kilka serduszek z każdym dodatkiem.

Serca z ciasta francuskiego z czekoladą i dodatkami krok po kroku

Ogromną zaletą przekąsek wykonywanych z ciasta francuskiego jest to, że robi się je bardzo szybko. Nie inaczej jest z naszym przepisem – przygotowanie słodkości nie powinno zająć więcej czasu niż 30 minut. Jak zatem zrobić serca z ciasta francuskiego z czekoladą, marmoladą i budyniem krok po kroku?

Jeśli masz przygotowane akcesoria cukiernicze, rozwiń rolki ciasta francuskiego na silikonowej desce. Następnie przy pomocy foremki wytnij parzystą liczbę serc. Gdy wszystkie serca są już przygotowane na co drugim umieść kleks budyniu, dżemu lub kostkę czekolady – będą one spodem ciasteczek. Teraz nałóż na nie puste serca i starannie sklej ze sobą ich krawędzie. Można zrobić to ręcznie, ale bardziej estetyczne efekt osiągniesz, delikatnie ugniatając krawędzie widelcem.

Serca z ciasta francuskiego z czekoladą, marmoladą i budyniem są już praktycznie gotowe! Teraz wystarczy tylko posmarować je z wierzchu rozmieszanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Wstaw je na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180-200˚C i piecz przez kilkanaście minut do czasu, gdy zauważysz, że są lekko zarumienione. Ciasto francuskie zaraz po wyjęciu z piekarnika może być nieco gorące, dlatego przed jedzeniem warto odczekać kilka minut.

Jeśli walentynkowe serca z ciasta francuskiego nieco wystygły, można rozłożyć je na talerze. Nam pozostaje tylko życzyć Ci smacznego i… szczęśliwych Walentynek!