Wczytuję dane...

Najsłynniejsze francuskie desery

Najsłynniejsze francuskie desery

wyjątkowych słodkości, a turyści w swoim planie wycieczek po francuskich miastach nie mogą pominąć cukierni. W tym artykule przyglądamy się różnym rodzajom francuskich deserów. Zapraszamy do lektury!

Makaroniki

We Francji znane jako macarons. Chodź zostały wymyślone we Włoszech, to właśnie Francuzi udoskonalili je do dzisiejszej postaci i spopularyzowali na cały świat. Lekkie ciasteczka są wykonane z ubitych białek, cukru i mielonych migdałów. Takie połączenie daje chrupką a jednocześnie lekką konsystencję, dzięki czemu słynne makaroniki będą doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty. Możemy wybrać różnorakie wersje kolorystyczne i smakowe. Beza z cukru, białek i migdałów nie jest pieczona, a poddawana procesowi suszenia w piecu. Warto pamiętać, że najlepsze, ręcznie robione makaroniki mają nieregularne kształty. Dwie połówki makaronika z bezy są przekładane kremowym nadzieniem.

Crème brûlée

Deser o niezwykle delikatnej i kremowej konsystencji, z chrupiącą cukrową warstwą. Do jego wykonania potrzebna jest śmietanka, cukier i żółtka, a także wanilia niezbędna do unikatowego smaku. Aby otrzymać bardziej stałą konsystencję kremu, osoby przygotowujące deser chłodzą go w kokilkach. Pyszny krem śmietankowy jest posypywany warstwą cukru, który karmelizuje się w chrupką powierzchnię za pomocą specjalnego, kuchennego palnika. Crème brûlée istnieje we francuskiej tradycji aż od XVII wieku.

Madeleines

Słynne biszkoptowe słodkości, które znamy z powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” Prousta. Nie bez powodu madeleines, w Polsce znane jako magdalenki, trafiły do wielkiej literatury: są zaskakująco lekkie, a zawdzięczają to ciastu na bazie mąki migdałowej z dodatkiem cytryny. Już przy pierwszym kęsie zapadają w pamięć. Wielką fanką tego deseru była córka króla Stanisława Leszczyńskiego, Maria Leszczyńska. Do dziś ten miękki i puchaty deser uchodzi za jeden z najsłynniejszych francuskich smakołyków.

Eklery

W Polsce często zdrabniane jako eklerki. Ciasto tego deseru może przywołać wspomnienia domowej karpatki, ponieważ tak jak w przypadku naszego słynnego placka, ekler jest wykonany z ciasta parzonego. Najczęstsze połączenia smakowe francuskiego eklera to ciemna czekolada lub krem kawowy. W Polsce popularne są eklery ze śmietanowym kremem i wierzchem polanym karmelem.