Wczytuję dane...

Perfekcyjny biszkopt

Perfekcyjny biszkopt

Podstawa dziesiątek ciast i puszta słodkość znana większości z nas: to właśnie klasyczny biszkopt. Wykorzystujemy go jako bazę do tortów i przekładanych deserów, lecz równie dobrze smakuje solo. Jak wykonać perfekcyjny biszkopt? Prezentujemy kilka wskazówek i trików, które pomogą Ci upiec biszkopt idealny.

Czego potrzebujesz do zrobienia biszkoptu?

Biszkopt nie bez powodu jest ciastem tradycyjnym, pieczonym w naszych domach od wielu pokoleń. Do jego wykonania potrzebujemy wyłącznie jajek, mąki i cukru. Swoją puszystość biszkopt zawdzięcza poprawnemu ubiciu białek, na których rośnie ciasto. Istnieją uproszczone i szybkie wersje z proszkiem do pieczenia, jednak poświęcenie chwili dłużej na porządne ubicie białek sprawi, że otrzymasz prawdziwy, puszysty biszkopt, którego smak na długo zapadnie Ci w pamięć.

Sekrety biszkoptu idealnego

Może się wydawać, że skoro skład biszkoptu jest tak prosty, równie bezproblemowe jest jego wykonanie. Niestety, kiedy zabieramy się za pieczenie biszkoptu bez odpowiedniej wiedzy, możemy uzyskać oklapnięte ciasto. O czym musisz wiedzieć przed przygotowaniem biszkoptu?

  • Temperatura składników przed przystąpieniem do ich łączenia – w szczególności chodzi tu o jajka, które powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki zanim zaczniesz przygotowywać wszystkie składniki, aby nie były zbyt zimne. Jeżeli nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie, włóż jajka na chwilę do ciepłej wody, co podniesie ich temperaturę.
  • Rodzaj mąki – wszystko zależy od tego, jaki biszkopt lubisz. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że biszkopt nieco bardziej się kruszy. Jeżeli nie przepadasz za taką konsystencją ciasta, pozostań przy zwykłej, białej mące pszennej.
  • Przesiewanie mąki – etap równie ważny, co ubijanie białek. Przesiana mąka sprawi, że ciasto będzie o wiele bardziej puszyste, ponieważ czynność przesiewania odpowiednio napowietrza mąkę. Aby nie zepsuć tego efektu, delikatnie mieszamy przesianą mąkę z innymi składnikami za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
  • Ubijanie białek – klucz do sukcesu idealnego biszkoptu. Starannie oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w czystej, wysokiej misce. Warto dodać do białek odrobinę soli, która ułatwi ubijanie. Następnie ubijamy masę do gęstości i po trochu dodajemy do niej cukier, aż do uzyskania sztywnej piany.
  • Ciasto wlewamy do formy i możemy wykorzystać papier do pieczenia, jednak pamiętaj, aby wyłożyć nim jedynie sam spód. Biszkopt zachowuje puszystość i wysokość dzięki przywieraniu ciasta do boków formy w trakcie pieczenia.

Biszkopt może być podstawą do wyjątkowego ciasta: wystarczy, że przełożysz go dodatkiem takim jak krem orzechowy do tortu, bitą śmietaną, masą czekoladową, kawową czy lodami. Pozostaje jedynie przygotować składniki i upiec perfekcyjny deser.