Wczytuję dane...

Ulubione placuszki: naleśniki, pankejki, racuchy i inne

Ulubione placuszki: naleśniki, pankejki, racuchy i inne

Szukasz sposobu na słodkie śniadanie lub przekąskę? Placuszki mogą przypaść Ci do gustu. Istnieje wiele różnych rodzajów tego przysmaku, od tradycyjnych polskich racuchów, po amerykańskie pankejki. Każde z nich mają charakterystyczny smak i konsystencję, dlatego z pewnością wszyscy fani słodkich śniadań i podwieczorków znajdą odpowiedni rodzaj dla siebie. W tym artykule przedstawiamy rodzaje placuszków i podpowiadamy, jak je zrobić.

Klasyczne naleśniki

Ilu smakoszy, tyle wersji. Najczęściej mówi się, że w każdym domu przygotowywano je nieco inaczej, jak większość klasycznych dań. Podstawowe składniki naleśników to mąka, mleko, jajko i tłuszcz. Niektórzy preferują roztopione masło, inni dodają neutralny olej, taki jak olej słonecznikowy. Od proporcji mąki, oleju i płynu zależy, jak cienko możesz usmażyć naleśniki. Nieco bardziej płynne ciasto przygotowujemy do cienkich naleśników typu crepes, z kolei bardziej zwarte pozwoli na zrobienie dużych i grubszych placków.

Amerykańskie pancake

Z pewnością kojarzysz je z filmowych scen w amerykańskich barach śniadaniowych. Te puszyste placuszki powstają z wykorzystaniem proszku do pieczenia i maślanki lub kefiru. Właśnie dzięki temu utrzymują puszystość: nieco przypominają biszkopt, a dodatek tłustszych rodzajów nabiału sprawia, że ciasto nie jest zbyt suche. Musimy pamiętać także o wmieszaniu roztopionego ciasta, dzięki któremu pancake’i są miękkie.

Tradycyjne racuchy

Większość z nas próbowała ich w kuchniach babć czy mam. Puszyste, słodkie placki najczęściej podajemy z cukrem pudrem, a nierzadko w cieście umieszczamy jabłka. Tradycyjne racuchy powstają na bazie drożdży, dlatego najpierw musimy zrobić klasyczny rozczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy mieszanka wyrośnie, dodajemy ją do mąki z solą. Następnie mieszamy z cukrem, jajkiem i pozostałością ciepłego mleka. Placuszki smażymy na głębokim oleju – są puszyste i słodkie.

Z czym podawać słodkie placuszki?

Możliwości jest tyle, ile gustów. Jeżeli szukasz inspiracji, proponujemy dodatki takie jak:

  • Owoce – podstawowy dodatek do wszelkich placuszków. Sprawdzą się właściwie wszystkie rodzaje owoców, od malin i truskawek, poprzez borówki, banany, jabłka, mango, brzoskwinie i wiele innych. Możesz umieścić owoce w cieście, dzięki czemu placki nabiorą wyjątkowego smaku już w trakcie smażenia. Polecamy umieszczenie w surowym cieście kawałków jabłek lub borówek.
  • Czekolada – często dodawana do pankejków. Jeżeli chcesz dodać ją już do surowego ciasta, polecamy czekoladę w pastylkach. Do gotowych naleśników, zwłaszcza tych cienkich, odpowiednia będzie czekoladowa pasta czy inne kakaowe smarowidło.
  • Dżemy, marmolady i konfitury – to świetny dodatek w sezonie zimowym, kiedy znalezienie na sklepowych półkach lub straganach naszych ulubionych letnich owoców może być utrudnione.

Wybierz swoje ulubione połączenie i przygotuj słodkie śniadanie!