Wczytuję dane...

Lekkie, wiosenne słodkości

Lekkie, wiosenne słodkości

Wraz z nadchodzącym sezonem wiosenno-letnim zmieniamy swoje menu. Zyskujemy dostęp do świeżych, lokalnych owoców i warzyw, które wzbogacą nasz jadłospis o pełnowartościowe składniki odżywcze. Dzięki nim spożywane przez nas posiłki mogą być nieco lżejsze – nie inaczej jest w przypadku deserów. W tym artykule podpowiadamy kilka pomysłów na lekkie, wiosenne słodkości. A jeżeli w sezonie jesienno-zimowym masz dostęp do wszystkich niezbędnych składników, przygotuj je, aby przywołać słoneczne dni wakacji! Zapraszamy do lektury.

Sernik na zimno

Klasyczna propozycja, której nie może zabraknąć latem w żadnym polskim domu. Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj sernika na zimno, wystarczy bowiem wybrać preferowane owoce, aby dostosować go do indywidualnego gustu.

Do przygotowania tego deseru potrzebujesz zmielonego twarogu, mleka lub śmietanki, słodu – jak cukier, syrop z agawy, cukier puder – i składnika, który pozwoli masie ściąć się pod wpływem zimna. Może to być zwykła żelatyna, lecz polecamy smakową galaretkę, dzięki której masa będzie jeszcze pyszniejsza. Sernik na zimno tradycyjnie wzbogacamy o owoce takie jak borówki, truskawki, maliny czy brzoskwinie, a na ściętej masie dodajemy warstwę galaretki.

Panna cotta

Włoska propozycja dla tych, którzy szukają odmiany od polskich przepisów. Proces jej przygotowania nie różni się bardzo od sernika na zimno, bowiem obydwa desery mają taką samą podstawę: białą masę ściętą żelatyną. Aby zrobić panna cottę musisz podgrzać śmietankę z cukrem i wanilią, a następnie dodać do masy żelatynę, dzięki czemu deser zetnie się. Ilość żelatyny trzeba wywarzyć w taki sposób, aby masa nie była twardawa. Panna cottę najczęściej podaje się właśnie z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki czy maliny.

Domowe lody

Chyba nie ma lepszego deseru w sezonie letnim, niż gałka ulubionych lodów. Czekoladowe, truskawkowe, śmietankowe, o smaku egzotycznych owoców – dziś możemy wybierać z dziesiątek propozycji, a każdy znajdzie najlepsze lody dla siebie.

Aby przygotować domowe lody potrzebujesz śmietanki kremówki, żółtek i cukru. Masę możesz zamienić w dowolny smak za pomocą pasty smakowej, takiej jak pasta z pistacji. Wysokiej jakości pasty smakowe pomogą stworzyć deser niczym z prawdziwej lodziarni! Dokładniejszy przepis i wskazówki znajdziesz w naszym wpisie na blogu: Jak powstają lody? Kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki.

Fanom szybkich i prostych rozwiązań polecamy wykonanie lodów z jogurtu, do którego można dodać wybrane owoce czy kawałki czekolady, a następnie umieścić w zamrażarce. Jogurtowe lody to świetny sposób na zdrową przekąskę.