Jak powstają lody? Kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki
Czy można wyobrazić sobie sezon letni bez tego wyjątkowego deseru? W dzisiejszych czasach coś dla siebie znajdą nie tylko fani różnorakich smaków i formuł, ale także osoby na diecie bezlaktozowej, a nawet wegańskiej. Lody dostępne są wszystkim, nie dziwi więc, że mają status ponadczasowego i uniwersalnego deseru. Jak powstają te kochane przez nas smakołyki? Proces ich wytwarzania przybliżamy w dzisiejszym artykule. Dowiesz się także, w jaki sposób zrobić domowe lody.
Skąd wzięły się lody?
Okazuje się, że lody to deser o jednej z najdłuższych historii. Historycy odkryli, że po raz pierwszy prawdopodobnie pojawiły się w starożytnych Chinach, nawet do 5000 roku p.n.e. Od lodów nie stronił także Aleksander Wielki czy znany z miłości do wszelakich słodyczy legendarny król Francji, Ludwik XIV. W czasach starożytnych mleczne masy mrożono po włożeniu do lodu i śniegu, z czasem zaczęto także tłuc lód i łączyć z nim owocowe mieszanki.
Pierwsza lodziarnia pojawiła się w 1686 roku, a w Polsce historia lodów rozpoczyna się w roku 1783 r., kiedy opublikowano pierwszy przepis na ten zimny przysmak. Pod koniec XIX wieku skonstruowano prototyp pierwszej lodówki, co było początkiem dla masowej produkcji lodów.
Jak powstają lody w profesjonalnych lodziarniach?
Do produkcji lodów według tradycyjnych przepisów wykorzystuje się najczęściej śmietanę i mleko, z których powstaje baza do lodów. Niektórzy wytwórcy decydują się na pasteryzację świeżej śmietany lub mleka. Mieszankę na bazie tego nabiału umieszcza się we freezerze, czyli specjalnym zamrażaczu. W przypadku pasteryzacji nabiał najpierw musi być wymieszany i podgrzany, a na tym samym etapie rozpoczyna się dodawanie cukru, jaj i stabilizatorów. Małe lodownie rzemieślnicze często rezygnują ze stabilizatora, jednak na skalę masową pozwala on znacznie ułatwić produkcję lodów, a nie jest szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Warto wiedzieć, że to właśnie cukier odpowiada za utrzymanie kremowości lodów i dzięki niemu masa nie mrozi się w stały, twardy blok.
Kiedy masa jest wymieszana i spasteryzowana, następuje etap nadawania smaku lodom, a w tym celu cukiernicy wykorzystują na przykład specjalne pasty smakowe, ale także owoce, kawałki czekolady i inne dodatki. Następnie masa jest po raz kolejny mieszana i napowietrzana – wtedy otrzymujemy lody.
Jak przygotować domowe lody?
Być może pamiętasz z dzieciństwa szybkie przygotowywanie lodów z zamrożonego jogurtu, do którego wystarczyło włożyć patyczek i umieścić w zamrażarce. Podobnie możemy włożyć do zamrażarki sok z owocami.
Jednak przygotowanie prawdziwych lodów w domu również jest możliwe. Zagotuj śmietankę kremówkę z cukrem, a kiedy ten się rozpuści, odstaw mieszankę. Osobno ubij żółtka z cukrem. Osłodzoną śmietankę wlewaj powoli do masy jajeczno-cukrowej, następnie wlej całą masę do garnuszka i mieszaj, aż powstanie gęsty krem. Pozostaw do ostudzenia. Jeżeli posiadasz maszynę do lodów, wlej do niej masę, a potem wstaw do zamrażarki. Jeżeli jednak nie masz takiej maszyny, wykładaj z zamrażarki masę co 30 minut i mieszaj ją, wszystko to w czasie około 4-6 godzin.