Wczytuję dane...

Czekolada – dlaczego warto ją jeść?

Czekolada – dlaczego warto ją jeść?

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby czekolady. Uwielbiamy ją przede wszystkim za wyjątkowy, słodki smak, ale warto pamiętać o tym, że jedzenie od czasu do czasu czekoladowych pyszności niesie ze sobą także inne korzyści. Dlatego w dzisiejszym artykule chcemy przedstawić Ci kilka powodów, dla których warto jeść czekoladę. Oczywiście z umiarem.

Co znajduje się w czekoladzie?

Wysokiej jakości czekolada jest bogata w kilkaset różnego rodzaju substancji, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Oczywiście, pod tym względem króluje czekolada gorzka, czyli ta posiadająca w składzie od 70 do 99% kakao. I chociaż do oswojenia się z tym smakiem najczęściej potrzeba sporo czasu, warto dać jej szasnę.

W czekoladzie można znaleźć między innymi węglowodany, będące głównym źródłem energii, a także białko, magnez, żelazo, potas czy cynk. Dobra czekolada jest także bogata w kwasy omega-6 oraz witaminy A i E i witaminy z grupy B.

Zalety jedzenia czekolady

Chcesz wiedzieć, dlaczego warto jeść czekoladę? Oczywiście, zwłaszcza w niektórych sytuacjach, częste i nadmierne jej spożywanie nie jest dobrym rozwiązaniem, ale jeśli od czasu do czasu chcesz sobie pozwolić na słodką (czy też raczej gorzką) przekąskę, wysokiej jakości czekolada powinna być Twoim pierwszym wyborem.

Czekolada wspomaga pracę mózgu i dodaje energii

Z uwagi na to, że w składzie czekolady znajdują się węglowodany, żelazo, magnez i potas, może ona posłużyć jako energetyczna przekąska. Czekolada pomaga w zażegnaniu stresu i poradzeniu sobie ze zmęczeniem, a co za tym idzie, poprawia nastrój i dodaje energii. Co więcej, węglowodany pozytywnie wpływają na układ nerwowy i pobudzają mózg do wysiłku. Dzięki temu łatwiej nam się skupić i skoncentrować na wykonywanym zadaniu.

Czekolada pomaga w walce z chorobami

Okazuje się, że czekolada – choć tu musimy zaznaczyć, że raczej gorzka – jest także przydatna w walce z różnego rodzaju schorzeniami i chorobami. To właśnie w niej znajdują się flawnonoidy, czyli bioaktywne chemiczne związki organiczne. Pełnią one przede wszystkim funkcję barwników, ale naukowcy dowiedli, że wykazują one także działanie antyoksydacyjne. Nie tylko spowalniają procesy starzenia się organizmu, ale również są dodatkową ochroną przed chorobami serca i nowotworami. Warto pamiętać, że im więcej jest miazgi kakaowej w czekoladzie, tym więcej flawonoidów ona ma.

O czym należy pamiętać?

Pamiętaj, że mimo swoich korzystnych właściwości, czekolada nie powinna być spożywana w zbyt dużych ilościach. Jej spożywanie powinny także mocno ograniczyć osoby zmagające się z cukrzycą, chorobami nerek lub zmagające się z dolegliwościami trawiennymi.