Wczytuję dane...

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania czekolady?

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania czekolady?

4 września świętowaliśmy jedno z kilku świąt czekolady. Jako że początek jesieni jest okresem, w którym bardzo często lody i zimne napoje zamieniamy na rozgrzewające, gorące kakao i tabliczki klasycznej czekolady, postanowiliśmy opowiedzieć Ci o tym, na co zwracać uwagę podczas kupowania czekolady. Warto to wiedzieć tym bardziej, że przeciętny Polak zjada rocznie aż 5 kilogramów wyrobów z kakao. Zapraszamy do lektury!

Dlaczego warto czytać etykiety?

Czekolada przede wszystkim kojarzy nam się ze słodkim smakiem i idealną przekąską do kawy czy na przerwę w pracy lub w lekcjach. Ale pamiętaj, że czekolada może także wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie – temat ten poruszaliśmy między innymi w poprzednim artykule. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że wpływ czekolady na nasz organizm może być – w zależności od tego, jaki produkt kupujemy – pozytywny lub negatywny.

Kiepskiej jakości czekolady to przede wszystkim te, które posiadają różnego rodzaju zbędne dodatki, jak na przykład budzący od dawna kontrowersje E476 – związek chemiczny używany do szybkiego i łatwego łączenia poszczególnych składników. Stosowany jest przede wszystkim przy produkcji czekolady oraz nadzień do wyrobów czekoladowych. Choć ocena E476 nie jest jednoznaczna, wiele osób uważa, że dodatek ten może powodować problemy z funkcjonowaniem nerek i wątroby.

Wybieramy dobrą czekoladę. Na co zwrócić uwagę?

Wybierając czekoladę w supermarkecie, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, zwłaszcza wtedy, gdy nie jest się ekspertem, który automatycznie potrafi ocenić wysokojakościową markę (nie mylić z „popularną”) od tej kiepskiej.

Cena

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób jest przyzwyczajonych do kupowania czekolady po cenie. Tymczasem niska cena (czyli 2-3 złote) za tabliczkę o standardowych wymiarach powinna być pierwszym znakiem ostrzegawczym. W takich produktach zamiast kakao i masła kakaowego stosuje się sztuczne składniki, które są po prostu tańsze. Ma to odzwierciedlenie w cenie.

Zawartość kakao

Im większy jest procent miazgi kakaowej podany na opakowaniu, tym lepiej. Gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 70% jest nie tylko pyszna (kiedy już się do niej przyzwyczaimy), ale również korzystna dla naszego zdrowia!

Skład

Nie wymagamy od Ciebie znajomości wszystkich składników i związków chemicznych, które można znaleźć w składach marketowych czekolad. Wystarczy, że zapamiętasz prostą zasadę: im mniejszy jest skład, tym lepiej! Powinien on być okrojony do podstawowych składników: kakao, masła kakaowego, cukru i dodatków. To wszystko!