Wczytuję dane...

Artystyczny tort mikołajkowy – jak go zrobić?

Artystyczny tort mikołajkowy – jak go zrobić?

Początek listopada to czas, w którym mimowolnie trochę myślimy już o tym, co czeka nas w kolejnym miesiącu. Coraz krótsze dni, dłuższe, zimniejsze wieczory i pojawiające się pierwsze bożonarodzeniowe reklamy przypominają nam o tym, że powoli trzeba zacząć myśleć o świętach. W Sugar Craft nie wybiegamy tak daleko w przyszłość, ale myślimy już o Mikołajkach. W dzisiejszym artykule powiemy Ci, jak przygotować artystyczny tort mikołajkowy.

Tort na Mikołajki – dlaczego warto?

Dlaczego warto przygotować artystyczny tort mikołajkowy? To oczywiste! Zgodnie z tradycją tego dnia wręczamy bliskim drobne upominki i wkładamy do butów lub skarpet czekoladki, smakołyki lub małe prezenty. Dlaczego w takim razie nie pójść o krok dalej i nie zrobić pysznego, okolicznościowego wypieku!

Uspokajamy! Zrobienie mikołajkowego tortu – choć mówimy o torcie artystycznym – wcale nie jest szczególnie trudne. Z zadaniem tym z łatwością poradzą sobie nawet osoby, które do tej pory nie miały do czynienia z cukiernictwem artystycznym. Warto jednak odpowiednio wcześnie zaopatrzyć się w odpowiednie produkty i akcesoria cukiernicze.

Jakie akcesoria cukiernicze się przydadzą?

Chcąc wykonać nawet najprostszy tort artystyczny, musisz mieć podstawowe akcesoria cukiernicze. Na początek wystarczający będzie zestaw narzędzi do modelowania, jaki znajdziesz w naszym sklepie internetowym Sugar Craft. Co poza tym? Z pewnością niezbędna będzie czerwona i biała masa cukrowa, a opcjonalnie również czarna. Warto również kupić pastylki czekoladowe, czekoladowe gwiazdki oraz świąteczne lizaki „laski”.

Jak przygotować mikołajkowy tort?

Mikołajkowy tort artystyczny najlepiej przygotować w formie kwadratowej lub okrągłej. Poszczególne składniki oraz warstwy mogą być dowolne. Tort może być owocowy, czekoladowy lub orzechowy… wszystko zależy od preferencji smakowych Twoich oraz Twoich bliskich.