Wczytuję dane...

Jakie wypieki można przechowywać w temperaturze pokojowej?

Jakie wypieki można przechowywać w temperaturze pokojowej?

Goście zaproszeni, kawa zaparzona, ciasto upieczone – krótko mówiąc, wszystko gotowe. W końcu nie ma to jak smak domowych słodkości i wypieków, prawda? Ciasta, muffinki i babeczki rzadko jednak schodzą od razu, zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujesz całą blachę pyszności. Powszechnie utarło się przekonanie, że wypieki należy przechowywać w lodówce. To prawda, choć… nie wszystkie. Niektóre smakołyki bez problemu można przechowywać w temperaturze pokojowej, oszczędzając tym samym miejsce w lodówce. Jakie? Właśnie na to pytanie odpowiadamy w dzisiejszym artykule.

Temperatura pokojowa, czyli jaka?

Na początku wyjaśnijmy krótko, co w ogóle rozumiemy przez pojęcie temperatury pokojowej. Generalnie przyjmuje się, że pojęcie to oznacza temperaturę mieszczącą się w przedziale 15-25˚C.Jednak nikt chyba nie ma wątpliwości co do tego, że zbyt wysoka temperatura również nie jest wskazana w przypadku produktów spożywczych. Możemy więc powiedzieć, że optymalna temperatura dla ciast, których nie przechowuje się w lodówce, to 18˚C.

To oczywiście nie oznacza, że takie ciasto możemy zostawić „byle gdzie”. Wypieki nie powinny być narażone na bezpośrednie działanie światła i promieni słonecznych, wilgoci oraz wiatru.

Wypieki, które można przechowywać w temperaturze pokojowej

Skoro wiesz już, w jaki sposób przechowywać wypieki, którym nie służy lodówka i niska temperatura, powiedzmy, jakie to konkretnie wypieki. Do najpopularniejszych słodkości przechowywanych w zwykłych warunkach należą:

  • ciasta kruche – owinięte folią lub w hermetycznym pojemniku;
  • ciasto drożdżowe, ale bez owocowego nadzienia – najlepiej przechowywać je pod folią spożywczą;
  • bezy – można przetrzymywać je w pojemniku, lecz pamiętaj, że zbyt suche powietrze im nie służy;
  • biszkopty – wypieki biszkoptowe bezwzględnie należy przechowywać owinięte folią;
  • ciasteczka – bez względu na nadzienie, kruche ciasteczka powinny być przechowywane w pojemniku hermetycznym lub pod folią.

Jak długo można przechowywać wypieki w temperaturze pokojowej?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ różne wypieki zachowują świeżość przez inny czas. Najlepiej pod tym względem wypadają kruche ciasta, które zachowują świeżość nawet po tygodniu. Generalnie jednak wymienione wyżej wypieki najlepiej jest spożyć w ciągu od dwóch do czterech dni. Czy oznacza to, że po tym czasie nie będą już zdatne do spożycia? Oczywiście, że nie! Z pewnością jednak nie będą już tak świeże.