Świeże wypieki, czyli o tym jak przedłużyć świeżość ciasta?
Nie ma to jak świeże, miękkie ciasto, które dopiero co zostało wyjęte z piekarnika! No dobrze, jest to pewną przesadą, ponieważ wszystkie wypieki, zanim zostaną wyjęte z blachy i podane na tacy, muszą ostygnąć. Niemniej wszelkiego rodzaju ciasta, babki i ciasteczka najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone. Bardzo często jednak zdarza się, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkich smakołyków jednego dnia. Na szczęście są sposoby na to, by przedłużyć ich świeżość! Jak to zrobić? Przeczytaj poniżej!
Podstawa – pozwól wypiekom wystygnąć
Podkreślmy to jeszcze raz – niezależnie od tego, jakie ciasto przygotowałaś, musi ono wystygnąć zanim wystawisz je na tacę. Ryzyko poparzenia się o blachę to jedno, inna sprawa to fakt, że ciepłe, miękkie ciasto można bardzo łatwo uszkodzić. Dla bezpieczeństwa lepiej poczekać lub przygotować ciasto kilka godzin przed przybyciem gości.