Początki z cukiernictwem artystycznym. Czy warto iść na kurs?
Cukiernictwo artystyczne z roku na rok cieszy się w Polsce coraz większym zainteresowaniem. Część osób postanawia zacząć od kursów i szkoleń. Czy warto? W tym krótkim wpisie przedstawimy swoje za i przeciw.
Czy cukiernictwo artystyczne jest trudne?
Cóż… i tak i nie. Z pewnością nie jest to tak zwana „bułka z masłem” i przygotowanie tortu artystycznego wymaga więcej czasu, pewnych umiejętności i bardziej profesjonalnych akcesoriów niż upieczenie klasycznej babki czy zrobienie sernika. Z drugiej strony, przesadą byłoby stwierdzenie, że jest to coś, czego nie można się nauczyć.
Owszem, bardzo skomplikowane figurki i dekoracje wymagają pewnego zmysłu estetycznego, dokładności i umiejętności manualnych, ale na początku nikt – łącznie z Tobą – nie powinien od Ciebie wymagać perfekcji. Zacznij z prostymi kształtami i dekoracjami, naucz się modelować masę cukrową i czekoladę plastyczną oraz korzystać z barwników i stabilizatorów, po czym… zobacz, do czego Cię to zaprowadzi.