Wczytuję dane...

Drożdże świeże, suszone czy instant?

Drożdże świeże, suszone czy instant?

Drożdże – obok zakwasu najpopularniejszy środek spulchniający. Stosuje się je zarówno do pieczenia chleba, jak również pizz, ciast i innych wypieków. Znalezienie idealnych drożdży na sklepowych półkach nie zawsze jest jednak zadaniem prostym – przede wszystkim dlatego, że wyróżniamy ich trzy podstawowe rodzaje: drożdże świeże, suszone oraz instant. Czym się cechują i jak wybrać właściwe? Sprawdźmy!

Czym cechują się drożdże świeże, a czym drożdże suszone i instant?

Zanim odpowiemy na pytanie, do jakich wypieków powinny być stosowane drożdże świeże, a do jakich drożdże suszone lub instant, zastanówmy się, czym w ogóle cechują się wszystkie trzy rodzaje i po czym można poznać, że mamy do czynienia z tym, a nie innym produktem:

  • drożdże świeże – w supermarketach znajdziemy je w postaci kostki o różnej gramaturze. Większość opakowań waży 100-200g. Kupując je, warto zwrócić uwagę na to, czy drożdże świeże, faktycznie są… świeże. Dobrze jest sprawdzić nie tylko datę ważności, ale także zorientować się, czy nie są zbyt przesuszone;
  • drożdże suszone – takie drożdże mają postać granulek, które pakowane są najczęściej w saszetki o wadze 7-8g. Roztwór z drożdży suszonych przygotowuje się z płynem – wodą lub mlekiem – o temperaturze 40 stopni;
  • drożdże instant – wiele osób mylnie jest przekonanych, że drożdże suszone i instant to to samo. Rzeczywiście, są one do siebie bardzo podobne, bo oba rodzaje występują w postaci granulek, jednak te są bardziej skoncentrowane. Z takich drożdży nie przygotowuje się rozczynu, a zamiast tego należy wymieszać je z innymi, suchymi składnikami.

Jakie drożdże wybrać?

W znalezionych w Internecie czy książkach kucharskich przepisach często zdarza się, że otrzymujemy polecenie o użyciu konkretnego rodzaju drożdży. Jeśli faktycznie taką informację podaje autor przepisu, warto się tego trzymać. Często bowiem uznaje się, że drożdże instant, które obecnie są zdecydowanie popularniejsze niż suszone, powinny być stosowane w ciastach, które mają co najwyżej 5% cukru. Znakomicie sprawdzą się one również w mniej tłustych i lżejszych wypiekach. Świeże drożdże będą natomiast dobrym wyborem w wypiekach, do których dodaje się sporo jajek lub masła.

Oczywiście, jeśli w lodówce masz drożdże suszone instant, w przepisie są wskazane świeże, a pobliskie sklepy są już zamknięte, wybrniesz z tego! Kluczowe jest pamiętanie o proporcjach. Generalnie uznaje się, że 15g drożdży świeżych odpowiada 7g drożdży suszonych instant. Jeśli będziesz się tego trzymać, będzie ok!