Wczytuję dane...

30 marca – Światowy Dzień Muffina

30 marca – Światowy Dzień Muffina

Najpopularniejsze i najbardziej lubiane wyroby cukiernicze mają swoje święta. Nie inaczej jest w przypadku muffinek – niewielkich babeczek, które w wielu domach stanowią nieodzowną część zabaw urodzinowych i spotkań w gronie najbliższych. 30 marca świętujemy Światowy Dzień Muffina i… cóż, to znakomita okazja, by po raz kolejny zakosztować tych wyjątkowych przysmaków!

Muffiny – przysmak angielski czy amerykański?

Współcześnie większość z nas muffiny kojarzy chyba głównie ze Stanami Zjednoczonymi. W gruncie rzeczy trudno się temu dziwić, ponieważ USA zrobiły naprawdę dużo, by niewielkie babeczki stały się symbolem właśnie tego kraju. I mówimy nie tylko o słynnych muffinach jabłkowych z Nowego Jorku! Ten przysmak za swój symbol obrały sobie także stany Minnesota i Massachusetts – ten pierwszy chwali się muffinem jagodowym, a drugi – kukurydzianym.

Czy jednak rzeczywiście muffiny są wynalazkiem amerykańskim, jak można by wnioskować? Nic z tych rzeczy! Historia muffinek sięga wiktoriańskiej Anglii. To właśnie tam w XIX wieku kucharki przygotowywały dla służby ciasteczka, nazywane z francuskiego „moufflet”, co można przetłumaczyć jako „miękką stronę chleba”. Pierwsze muffinki nie przypominały kolorowych i bogato dekorowanych babeczek, jakie znamy dziś – powstawały z resztek chleba i niewykorzystanego ciasta, a dopełniane były gotowanymi, duszonymi ziemniakami.

Chociaż ta niecodzienna mieszanka nam może wydawać się niezbyt atrakcyjna, w wiktoriańskiej Anglii zyskała duże uznanie. W muffinach zasmakowano do tego stopnia, że szybko doceniła je także klasa wyższa, która uznała, że płaskie, chrupiące i miękkie w środku babeczki znakomicie nadają się do popołudniowej herbaty.

Muffinki amerykańskie

Sława muffinek wyszła poza Anglię, dzięki czemu babeczki trafiły do – a jakże! – Stanów Zjednoczonych! Amerykanie co prawda zagustowali w angielskim przysmaku, ale nieco zmienili przepis. Zamiast drożdży zaczęto wykorzystywać proszek do pieczenia, a co więcej, to właśnie w USA po raz pierwszy skorzystano z foremki, dzięki której muffin z płaskiego placka przeistoczył się w małą babkę.

Taki kształt wypieku sprawił, że łatwiej można było eksperymentować i dodawać do muffinów owoce, orzechy czy czekoladę. Te zwyczaje zostały zresztą z nami do dziś.

Świętuj Dzień Muffina z Sugar-Craft!

Jeśli masz ochotę na świętowanie Międzynarodowego Dnia Muffina w najlepszy możliwy sposób, zapraszamy do naszego sklepu internetowego! Znajdziesz u nas specjalne foremki do pieczenia oraz wyjątkowe dodatki czekoladowe, dzięki którym Twoje babeczki będą jeszcze pyszniejsze!