Wczytuję dane...

Cukiernictwo artystyczne? Nie tylko torty!

Cukiernictwo artystyczne? Nie tylko torty!

Od pewnego czasu cukiernictwo artystyczne cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Ludzie coraz chętniej wybierają artystyczne spersonalizowane torty na urodzinowe przyjęcia swoich bliskich, a co więcej, ochoczo sami próbują swoich sił w tworzeniu wymyślnych, kolorowych słodkości. Jednak warto pamiętać o tym, że cukiernictwo artystyczne to nie tylko torty. Z jakimi innymi słodkimi pysznościami można się bawić?

Cukiernictwo artystyczne – co to w ogóle jest?

Na początku warto odpowiedzieć na pytanie, czym w ogóle jest cukiernictwo artystyczne. Tutaj pokusimy się o autorską definicję i zaryzykujemy stwierdzenie, że cukiernictwo artystyczne to rodzaj cukiernictwa plasujący się na granicy tradycyjnego cukiernictwa i… sztuki.

Uważamy, że to całkiem zasadne stwierdzenie. Oczywiście, atrakcyjny wygląd ciast, babek i tortów nie jest niczym niespotykanym – duże torty serwowane na królewskich dworach miały okazale wyglądać już przed wiekami! Jednak to dopiero cukiernictwo artystyczne pokazało, jaki potencjał estetyczny drzemie w wypiekach i ciastach.

Przede wszystkim, wyroby z kategorii cukiernictwa artystycznego dalekie są od masowej produkcji. Choć mieszanki składników i kompozycje smakowe często odpowiadają tradycyjnym tortom i ciastom, kluczową rolę odgrywa ich forma. A ta jest zawsze podyktowana preferencjami zamawiającego lub osoby, dla której tort jest przygotowywany. Charakterystyczną cechą tortów artystycznych są nie tylko oryginalne kształty i dekoracje – chyba wszyscy znamy torty w kształcie piłki lub paczki prezentowej – ale także oryginalne ozdoby w formie figurek i postaci, które mogą stanowić również centralny element tortu. I tak możemy zamówić tort z bohaterami bajek i filmów, atrybutami charakteryzującymi poszczególne zawody, zwierzątkami czy książkami. Mówiąc wprost, ogranicza nas tu tylko własna wyobraźnia (ewentualnie mniej doświadczony cukiernik