Wczytuję dane...

Artystyczne ciasta nie muszą być skomplikowane! Jakie akcesoria kupić, by w łatwy sposób tworzyć piękne wypieki?

Artystyczne ciasta nie muszą być skomplikowane! Jakie akcesoria kupić, by w łatwy sposób tworzyć piękne wypieki?

Cukiernictwo artystyczne większości z nas kojarzy się ze skomplikowanymi formami, oryginalnymi figurkami top, do wykonania których niezbędne są zdolności manualne, czy umiejętnością posługiwania się poszczególnymi przyrządami. Jednak artystyczne torty wcale nie muszą być wymyślne, nie muszą też do złudzenia przypominać rzeczywistych przedmiotów. Na początku przygody z cukiernictwem artystycznym można ograniczyć się do kilku trików. Niezbędne będą jednak pewne akcesoria. Jakie? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Początki z cukiernictwem artystycznym bywają trudne

To prawda, początki zazwyczaj nie należą do najłatwiejszych. I nie ma w tym nic dziwnego! W końcu cukiernictwo artystyczne to dość skomplikowana zabawa, w której ważne są nie tylko odpowiednie kompozycje smakowe, ale również umiejętność wykorzystywania różnego rodzaju mas, lukrów, polew czy kremów, zdolność modelowania figurek i ozdób oraz wykorzystywanie poszczególnych, często nie najprostszych w obsłudze, akcesoriów. Krótko mówiąc, jest się czego uczyć!

Rzucenie się na głęboką wodę może skutecznie zniechęcić do tworzenia kolorowych, pięknych ciast i tortów. Dlatego właśnie warto zacząć od stosunkowo prostych form i kształtów – nawet tradycyjnych, takich jak kwadrat czy walec. By taki tort nabrał artystycznego wyglądu, korzystamy z kilku akcesoriów i trików.

Jakie akcesoria kupić do cukiernictwa artystycznego na początek?

Masy cukrowe, polewy, praliny, pastylki czekoladowe i stabilizatory śmietany kupione? Świetnie! Teraz zaopatrz się w poniższe akcesoria, przy pomocy których Twoje ciasta nabiorą zupełnie nowego charakteru:

  • Wałek dekoracyjny – zamiast klasycznego wałka kup wałek dekoracyjny z wyżłobionymi wzorkami – serduszkami, gwiazdkami czy kwiatkami. Rozwałkowując masę cukrową takim wałkiem z łatwością możemy nadać ciastu walentynkowemu czy urodzinowemu odpowiedni charakter;
  • Stemple do dekorowania ciast – przydatne mogą się okazać również stemple do dekorowania ciast, którymi można zdobić także elementy wykonane z masy cukrowej lub zastygającej czekolady;
  • Formy silikonowe – niewielkie foremki silikonowe umożliwiają łatwe wykonanie czekoladowych pralin, które następnie można umieścić na szczycie tortu;
  • Tylki cukiernicze – używając tych niewielkich, prostych akcesoriów możesz ozdobić ciasta i torty pięknymi, słodkimi kwiatami. Więcej o tylkach pisaliśmy w osobnym artykule.

Powyższe akcesoria ułatwią Ci przygotowywanie dekoracyjnych tortów i ciast. Gdy złapiesz bakcyla, pójdzie już z górki!