Wczytuję dane...

Powstawanie kompozycji z czekolady

Powstawanie kompozycji z czekolady

Czekolada to jeden z ulubionych wyrobów cukierniczych wielu z nas. Nic dziwnego – pozwala na stworzenie dziesiątek różnych kompozycji smakowych, sprawdza się zarówno w słodkich daniach, jak i tych wytrawnych. Wszystko zależy od połączenia. Czekolada jest także doskonałym składnikiem do dekorowania dań – w tym artykule przedstawiamy kilka sposobów na stworzenie dekoracji z czekolady, które sprawią, że każda słodkość będzie wyglądać wyjątkowo.

Wyroby z czekolady plastycznej

To jeden z częstszych sposobów na tworzenie czekoladowych ozdób. Jeżeli lubisz własnoręcznie lepić kształty cukierniczych wyrobów, czekolada plastyczna pozwoli na kreatywne tworzenie takich ozdób, jakie tylko chcesz wykorzystać. Czekoladowe kwiaty, jak na przykład piękne róże, będą świetnym rozwiązaniem dekoracyjnym do tortu, ciasteczek i innych wypieków. Możesz także uformować zwierzątka, geometryczne kształty i wiele innych. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Własnoręcznie robione czekoladowe listki i ozdoby ażurowe

W takim przypadku potrzebujemy głównie roztopionej czekolady. Jeżeli wykorzystamy czekoladę temperowaną, będziemy mieć pewność, że zrobiona przez nas ozdoba będzie chrupka, a po zastygnięciu czekolada zachowa połysk.

Stworzenie czekoladowych listków w domowym zaciszu jest niezwykle proste. Wystarczy, że znajdziesz liście o wydatnych żyłkach – mogą pochodzić z dowolnej rośliny, a poleca się najczęściej liście róży lub listki wiśni. To właśnie ich żyłki pozwolą na „odbicie” kształtu liścia. Roztopioną czekoladą pokryj powierzchnię liścia i pozostaw do zastygnięcia czekoladową stroną do góry. Kiedy czekolada zastygnie, delikatnie zdejmij liść i ciesz się uroczymi listkami z czekolady!

Ciekawą propozycją są także ozdoby ażurowe. Mogą to być zarówno geometryczne, jak i nieco bardziej abstrakcyjne kształty. Roztopioną czekoladę o wysokiej zawartości kakao umieszczamy w specjalnym rękawie lub szprycy do dekoracji, a następnie na papierze do pieczenia wykonujemy preferowane kształty. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Tradycyjne polewy i inne proste rozwiązania

To rozwiązanie dla tych, którzy chcą wykonać coś prostego lub szukają minimalistycznej propozycji. Wysokiej jakości polewa czekoladowa doda nowy wymiar smakowi całego deseru. Możesz pokryć ciasto polewą, która całkowicie zastygnie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by polewa z roztopioną czekoladą pokryła pyszny deser lodowy.

Dobrą propozycją są również wiórki czekoladowe – wystarczy, że utrzesz kilka kostek czekolady na tarce kuchennej – lub pyszne chrupki pokryte czekoladą, na przykład takie z ekstrudowanego ryżu lub pszenicy. Bogaty wybór różnych możliwości dekoracyjnych sprawia, że na pewno znajdziesz odpowiednią propozycję dla siebie.