Wczytuję dane...

Najczęstsze błędy podczas pieczenia - nie daj się zaskoczyć!

Zdarzyła Ci się taka sytuacja, że mimo podążania za przepisem ciasto od samego początku nie zachowywało się tak jak powinno? To normalna sprawa dla początkujących piekarzy, jednak możesz zwrócić uwagę na kilka kwestii, które na pewno ułatwią Ci pracę w kuchni następnym razem!

Zwróć uwagę na składniki

Niezależnie od tego czy przygotowujesz tort, bezę czy babeczki, to należy pamiętać o tym, że to deser. Desery z zasady są słodkie i kaloryczne, warto więc zadbać o to, aby w pełni wydobyć z nich smak.

W wielu przypadkach głównym składnikiem jest czekolada, dlatego idąc na zakupy postaraj się o to aby była dobrej jakości. Sugerując się najniższą ceną można trafić na wyroby czekoladopodobne, a te mogą zmienić smak i przede wszystkim konsystencję ciasta, które może nie wyrosnąć lub się przypalić. 

Zła temperatura w piekarniku

W zależności od skomplikowania przepisu możesz skończyć przygotowania zanim Twój piekarnik się nagrzeje. Dlatego nie spiesz się - pozwól sobie na chwilę odpoczynku, zmyj naczynia i poczekaj na odpowiednią temperaturę. Każdy piekarnik jest wyposażony w czujnik, który powie Ci kiedy jest wystarczająco gorący. Pamiętaj o tym, że korzystając ze starszych modeli temperatura może być zawyżona lub zaniżona, dlatego zanim nie przystąpisz do pieczenia poznaj swój sprzęt i zobacz czy zachowuje się tak jakbyś tego oczekiwał. 

Cierpliwość jest kluczem

Wypieki wymagają czasu - to podstawa, której nie da się przeskoczyć. Dlatego dokładnie wymieszaj składniki, włóż półprodukty do lodówki, a podczas pieczenia nie zaglądaj do piekarnika. Utrzymanie temperatury w środku jest najważniejsze, a otwieranie drzwiczek co kilka minut nie sprawi, że ciasto będzie lepsze.
To samo tyczy się końcowego etapu przygotowań - po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto w środku żeby ostygło razem z nim, w ten sposób nie opadnie!

Poczekaj również w przypadku korzystania ze składników trzymanych wcześniej w lodówce. Większość z nich powinna mieć temperaturę pokojową, ma to duże znaczenie na przykład przy użyciu masła. Zimne masło nadaje się do bardzo zbitych, gęstych ciast, a stopionego masła powinno się całkowicie unikać podczas pieczenia. 

Jeśli jednak chcesz przyspieszyć czas przygotowań, możesz skierować swój wzrok na gotowe mieszanki cukiernicze, lub jeśli chcesz w prosty sposób udekorować ciasto spróbuj swoich sił z masą cukrową lub czekoladą plastyczną. Dzięki temu zminimalizujesz liczbę kroków, która dzieli Cię od własnoręcznie przygotowanych wypieków!