Czekolada – nie tylko w tabliczce!
Czekolada to produkt, który niejednego wodzi na pokuszenie. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby skosztować kostkę pełną intensywnego smaku. Warto jednak wiedzieć, że czekolada to świetny dodatek do wypieków – zarówno w formie dekoracji, kremu, jak i drażetek. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać czekoladę w cukiernictwie.
Czekolada plastyczna – czym jest i jak jej używać?
Tort można dekorować za pomocą masy cukrowej, ale warto wiedzieć, że są również takie jej rodzaje, które smakują i prezentują się jak czekolada. Za jej pomocą można łatwo nadać pożądany wygląd wypiekom. Żeby to wykonać, wystarczy wybrać odpowiedni rodzaj masy cukrowej, która jest łatwa w kształtowaniu oraz nie pęka. Zwłaszcza ten ostatni aspekt jest istotny przy obkładaniu ciasta. Sam proces dekoracji wypieku za pomocą masy cukrowej z czekoladą jest niezwykle łatwy. Przygotuj wcześniej blat, posypując go delikatnie cukrem pudrem lub rozłóż silikonową stolnicę. Następnie rozgrzej wybrany fragment masy cukrowej w dłoniach i rozwałkuj. Ozdabiany tort powinien być dokładnie otynkowany, zanim zaczniesz nanosić na niego dekorację. Nakładanie masy zacznij od góry, a następnie staraj się delikatnymi ruchami dopasować ją do reszty wypieku.
Ciasteczka z idealną ilością czekoladowych drażetek
Czy zawsze irytowało Cię rozdrabnianie tabliczki czekolady do ciasteczek? Z pewnością trudno było Ci uzyskać idealnie równe kształty. Na szczęście ten problem już masz za sobą, gdyż możesz wybrać czekoladowe kuleczki. W SugarCraft znajdziesz je w smaku czekolady
- mlecznej,
- białej,
Doskonale posłużą zarówno do zapiekania, jak i dekoracji. Do tego, dzięki temu, że są już w formie kuleczek, nie musisz poświęcać czasu na samodzielne rozdrabnianie czekolady. Szybko i smacznie!
Lśniąca polewa czekoladowa
Nierzadko przy domowym wykonywaniu polewy czekoladowej po zastygnięciu jest ona matowa. Może to być spowodowane niewłaściwym doborem składników lub błędnym wykonaniem. Znacznie łatwiej możesz ją przyrządzić korzystając z pastylek do polew czekoladowych w SugarCraft. Mają niską temperaturę topnienia i trwały połysk. Do tego ich smak jest wyśmienity, dzięki czemu wypieki ozdobione taką polewą będą nie tylko piękne, ale również pyszne. W zależności od preferencji możesz zdecydować się na białą, mleczną lub gorzką. Za to do lodów i bitej śmietany idealnie sprawdzi się gotowy toping czekoladowy. Tworzenie deserów i wypieków wcale nie musi być trudne, ani zajmować mnóstwa czasu, pod warunkiem że wybierzesz profesjonalne produkty cukiernicze.