Wczytuję dane...

Przydatne akcesoria cukiernicze

Przydatne akcesoria cukiernicze

Każdy profesjonalny cukiernik wie, że bez odpowiednich narzędzi nie może wykonywać swojej pracy. Lecz odpowiednie akcesoria mogą posłużyć nie tylko zawodowcom – amatorzy pasjonaci również chętnie korzystają z funkcjonalnych gadżetów. Dzięki nim przygotowywanie różnego rodzaju deserów jest prostsze. Nie musimy tracić czasu i sił na zbędne czynności, dlatego możemy skupić się na tym, co najważniejsze: smaku i formie słodkości.

Formy silikonowe

W ostatnim czasie znacznie zyskują na popularności. Nic dziwnego: dzięki nim możemy piec ulubione ciasta bez obaw o przywieranie do formy, tak, jak zdarza się to w przypadku formy z metalu: wystarczy, że zapomnimy natłuścić formę i wysypać bułką tartą, albo skończył nam się papier do pieczenia. Kiedy posiadamy to silikonowe cudo, możemy w łatwy sposób upiec ciasto bez dodatkowych akcesoriów. Silikonowe formy świetnie sprawdzają się także do muffinek, ciasteczek, a nawet do mrożenia różnorakich deserów.

Wałki

Trudno wyobrazić sobie dobrze wyposażoną kuchnię bez wałków. Ludzkość używa ich od kilku tysiącleci – czy wiesz, że pierwsze wałki do ciasta były wykorzystywane przez starożytnych Etrusków? To jedno z najbardziej tradycyjnych i podstawowych akcesoriów do pieczenia. Wszyscy pamiętamy ciężkie, drewniane wałki z kuchni naszych babć.

Dziś możemy wybierać wśród wielu różnych rodzajów wałków kuchennych. Dostępne są wałki stalowe, silikonowe, plastikowe, drewniane. Ciekawą propozycją są wałki z mieszanych materiałów, do których wlewamy ciepłą lub zimną wodę, w zależności od rodzaju ciasta.

Profesjonaliści wiedzą, jak przydatne mogą być wałki do masy cukrowej. Jest ona specyficzna i wymaga nieco innego wałka niż surowe ciasto. Masa cukrowa nie może przywierać do jego powierzchni, ponieważ tylko wtedy możemy mieć pewność, że jej przygotowanie będzie bezproblemowe.

Tylki

Tylka to końcówka do rękawa cukierniczego, w którym zwykle umieszczamy kremy, bitą śmietanę czy masy cukrowe. Aby osiągnąć ciekawy efekt estetyczny, możemy wybrać tylki, których otwór ma ciekawy kształt. W ten sposób otrzymamy ładne dekoracje na tort, muffinki i inne desery. Krem może przybrać postać kwiatu, gwiazdy czy fali. Dzięki temu, że tylki są ogólnodostępne, możesz bez problemu stworzyć piękne ozdoby w domowej kuchni. Na pewno świetnie sprawdzą się na rodzinne święta i inne specjalne okazje.

Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego są wykonane tylki. Stal nierdzewna jest najbardziej odpowiednia: charakteryzuje się znaczną wytrzymałością, możemy łatwo ją wyczyścić i nie obawiać się, że w kontakcie z wodą ulegnie uszkodzeniu. Takie tylki posłużą nam przez długi czas i ozdobimy nimi niejeden deser.