Wczytuję dane...

Co jest potrzebne do wykonania pralin?

Marzysz o wykonaniu pralinek, które zaskoczą smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Jeśli wcześniej powstrzymywał Cię przed tym brak odpowiedniego wyposażenia, zarezerwuj sobie wolne popołudnie na tworzenie czekoladek. Dowiedz się, jak możesz za pomocą akcesoriów cukierniczych, czekolady i pysznej pasty zrobić własne pralinki.

Jakiej formy użyć do pralinek?

Jednym z najczęściej pojawiających się pytań dotyczących pralinek, jest to, w jaki sposób uzyskać ich piękny kształt. Idealnie w tym celu sprawdzą się formy silikonowe. Dzięki odporności zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury – wykorzystasz je nie tylko do stworzenia czekoladek, ale również galaretek czy wypieku ciastek. Formy silikonowe bardzo łatwo odchodzą od przygotowanych w nich słodkości, dzięki czemu ryzyko uszkodzenia pralinek jest obniżone do minimum.

Gotowe nadzienie do pralin

To, co wyróżnia jedne praliny od drugich to nie tylko fantazyjny kształt, ale również niezwykłe nadzienie. W SugarCraft znajdziesz pasty pełne chrupkich dodatków, które doskonale sprawdzą się w tym zadaniu. Za ich pomocą zrobisz zarówno pralinki z formy, jak i cięte. Co więcej, pastę można także wykorzystać w roli kremu do przełożenia tortu, wafli czy nadzienia tarty. Świetnie się sprawdzi także jako baza do deserów podawanych w pucharkach, wystarczy wtedy dodać bitą śmietanę i pyszny sos, by cieszyć się ciekawym smakołykiem. Wykorzystując takie produkty, możesz przyśpieszyć proces tworzenia pralinek i innych deserów. Jej wyśmienity smak i zawartość chrupiących smakołyków zachwyci każdego, kto skosztuje Twoich pralin. Produkty są idealne dla profesjonalnych cukierników i chocolatierów, jednak świetnie sprawdzą się także w użytku domowym.

Czekolada do pralin

Zadbałeś o dobór odpowiedniej formy silikonowej i nadzienia do pralin. Pamiętaj jednak o kolejnym ważnym elemencie, czyli wyborze pysznej czekolady. Jej intensywny smak podkreśli odczucia podczas jedzenia pralinek. Polewa powinna charakteryzować się odpowiednim wyglądem i połyskiem. Warto wybrać gotowe produkty, które w łatwy sposób rozpuścisz, a przy tym mają taką formułę, dzięki której zachowają atrakcyjny i błyszczący wygląd. W zależności od preferencji możesz zdecydować się na:

  • białą,
  • gorzką,
  • mleczną.

Doskonale będzie prezentować się także połączenie, np. w postaci kontrastującego wzoru na oblanej polewą pralince. Pamiętaj jednak, aby smak czekolady współgrał z nadzieniem do pralinek. Dzięki zastosowaniu akcesoriów cukierniczych wysokiej jakości oraz doskonałych past i polew czekoladowych stworzysz wiele rodzajów słodkich pralinek.