Wczytuję dane...

Jak używać czekolady w kuchni?

Wiele osób traktuje czekoladę jako szybki deser, jedząc ją po kawałeczku prosto z tabliczki. W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów tego smakołyku — gorzką, deserową, mleczną, białą czy też zatrzęsienie czekolad smakowych. Jednak dzięki swojej plastyczności jest produktem, z którego da się wycisnąć naprawdę wiele! Jak więc się przełamać i zacząć korzystać z czekolady nie tylko w formie przekąski?

 

Czekoladowe fondue dla każdego

Szybkim i prostym deserem o niebanalnym smaku jest fondue — pastylki czekoladowe lub pokruszone kostki roztapiamy razem z odrobiną śmietany, przyprawami i likierem (jeśli szykujemy deser tylko dla dorosłych!), a do tej mieszanki możemy podać właściwie dowolne dodatki. Najpopularniejszą formą podania jest fondue z talerzem owoców, jednak idealnie sprawdzą się także słone przekąski, takie jak precelki czy paluszki. W sklepach możemy znaleźć także oblane czekoladą wafle ryżowe, a nawet chipsy, więc ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ciemna czekolada z pewnością przypadnie do gustu gościom, jednak jeśli wiecie, że preferowany jest łagodniejszy i słodszy smak, to mleczna czekolada również sprosta zadaniu!

 

Niedoceniany smak białej czekolady

W przeciwieństwie do innych rodzajów czekolady, to jej biała odmiana nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Może to wynikać z jej charakterystycznego smaku, nie zawiera ona bowiem kakao, a to właśnie te nuty smakowe są najbardziej pożądane. Jednak łącząc ją z owocami i aromatem różanym jesteśmy w stanie stworzyć wyśmienity deser!

Blondie do ciasto wykonywane w podobny sposób co Brownie, jednak wykonane z użyciem białej czekolady. Po dodaniu truskawek lub drylowanych wiśni nabiera wyjątkowego smaku i z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Dodatkowo poza aromatem różanym możemy dodać także suszone płatki kwiatów — są dostępne w sklepach z ziołami i herbatami, dzięki temu nasz wypiek zyska unikalny wygląd i zapewni niepowtarzalne doznania smakowe!

Oczywiście do czasu aż nie uraczycie swoich gości ciastem Blondie podczas kolejnej wizyty.

 

Ciasteczka wszystkich kształtów

Cukiernictwo to nie tylko torty, ciasta i wypieki zajmujące ogromne blachy. Czasem potrzebujemy czegoś szybkiego, co zaspokoi nasz głód na słodycze, a przy okazji połączy w sobie więcej smaków.

Dzięki ciastkom, na które każdy ma zupełnie inny przepis, jesteśmy w stanie znaleźć taki, który będzie idealnie odpowiadał naszym potrzebom. Kruche ciastka? Żaden problem. Puchate słodkości okraszone posypką z czekolady lub tonące w polewie czekoladowej? Również znajdziemy setki wersji, także przyjaznych dla początkujących!