Wczytuję dane...

Torty lodowe — idealne rozwiązanie na lato

Kiedy słyszymy słowo "tort", to w głowie pojawia się wizja długiego, mozolnego procesu ubijania różnych mas, przekładania warstw i setek kursów między lodówką, piekarnikiem, a blatem. Jednak nie każdy tort musi być stworzony z ciężkiego kremu obłożonego masą cukrową! W upalne, letnie dni warto skierować swój wzrok w stronę przepisów na desery lodowe!

 

Sezon upałów, sezon owoców

Myśląc o deserach, instynktownie dzielimy je na dwie kategorie — te bardziej czekoladowo-mleczne i owocowe. Oczywiście te kategorie mogą się ze sobą mieszać i łączyć, jednak szukając dominującego smaku, kierujemy się tymi kryteriami. Podczas sezonu na świeże owoce aż żal nie wykorzystać ich w kuchni! Możemy podać je po prostu jako dodatek, ale możemy zrobić z nich także całe mnóstwo przetworów lub dodać je do potraw, aby podkreślić owocowy smak.

Podczas robienia lodowego tortu możemy wymieszać śmietankowe lody ze świeżymi truskawkami, malinami lub jagodami, lub jeśli mamy wystarczająco siły i chęci stworzyć własne owocowe lody! Na spodzie możemy ułożyć pokruszone herbatniki połączone z czekoladą, dzięki temu podstawa tortu również stężeje podczas mrożenia!

 

Jak udekorować lodowy tort?

Musimy pamiętać o tym, że tego typu wyroby są podawane na zimno i powinniśmy podawać je z dodatkami dość odpornymi na temperaturę.
Jednym z nich może być polewa lub sos — występująone w wielu wariantach smakowych, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy znaleźć wersje bardziej klasyczne, takie jak wiśnia, truskawka czy czekolada, ale dla ludzi szukających bardziej wyszukanych doznań smakowych nasz sklep oferuje polewy o smaku zielonej figi, szarlotki czy granatu. Oczywiście zachęcamy do zapoznania się z pełną listą dostępną na stronie!

 

Owoce nie tylko latem

Natomiast jeśli zamarzy nam się pyszny owocowy tort poza sezonem, to na ratunek przychodzą pasty i żele owocowe. Możemy używać ich jako wypełnienie, ale także do ozdoby naszych cukierniczych wyrobów. To także dobre rozwiązanie, kiedy przygotowane przez nas pyszności będą serwowane większej liczbie osób, na przykład na urodzinach czy rodzinnych uroczystościach. Jest to bardziej ekonomiczne rozwiązanie, niż używanie świeżych owoców, a pasta owocowa wysokiej jakości jest równie smaczna co domowej roboty dżem.