Desery bez laktozy, czyli jak unikać mleka w kuchni?
Nietolerancja laktozy jest coraz popularniejszym zjawiskiem w naszym społeczeństwie. Badania dowodzą, że z wiekiem tolerancja na produkty mleczne maleje i po spożywaniu ich dorośli ludzie bardzo często mają problemy żołądkowe. Jak więc zapewnić sobie cudowne kulinarne doznania bez używania mleka w kuchni? Mamy na to kilka prostych przepisów!
1. Wegańska beza z aquafaby
Zanim przestraszycie się tej obcej nazwy - aquafaba to woda po ciecierzycy, która może zastąpić jajka. Nie zmienia smaku, a pozwala nam na tworzenie pysznych deserów w wegańskich wersjach.
Lista składników na wegańską bezę:
- Aquafaba 150 ml
- Cukier 100 g
- Cukier puder 70 g
- łyżeczka mąki ziemniaczanej (5 g)
- szczypta soli
Jeśli zależy nam również na zrobieniu własnej bitej śmietany, a nie korzystanie ze sklepowych zamienników, to składniki znajdziecie poniżej:
- Wegańska śmietanka 250 ml
- cukier puder 20 g
- Wanilia lub cukier waniliowy
Brzmi wymagająco, jednak wystarczy wymieszać masę na bezę, a następnie zostawić ją w piekarniku do wysuszenia. Jeśli mieliście kontakt z tym wypiekiem wcześniej, to wegańska wersja powstanie dokładnie w taki sam sposób :)
2. Kokosanki
Nie zapominajmy o przepisach, które nie wymagają żadnych ulepszeń i zmian! Jednym z nich są kokosanki, które przygotujemy w mgnieniu oka i potrzebujemy do tego tylko kilku składników.
Składniki to:
- Białka jajek
- Wiórki kokosowe
- Cukier
- Aromat do smaku
- Szczypta soli dla podbicia smaku
Całość wystarczy wymieszać i wrzucić do piekarnika - gotowe!
Ten deser sprawdzi się idealnie podczas przygotowywania go z dziećmi, ponieważ nie wymaga wiele czasu i umiejętności, a spędzenie czasu z rodziną na pewno pomoże w rozbudowywaniu więzi!
3. Ciasto bananowe
Klasyka początkujących cukierników - chlebek bananowy jest bardzo prostym, ale pysznym ciastem, które możemy dowolnie zmieniać wedle własnych potrzeb. W podstawowej wersji potrzebujemy tylko kilku składników, natomiast jeśli mamy wenę, to możemy wzbogacić je o dodatki takie jak pastylki czekoladowe, przełożenie go żelem lub pastą smakową czy też polanie go polewą tuż przed podaniem.
Lista potrzebnych składników:
- Trzy/cztery banany
- Jajko
- 50g roztopionego masła
- cukier - pół szklanki, jednak w przypadku słodkich dodatków można dodać go mniej
- Półtorej szklanki mąki tortowej
Wystarczy wymieszać składniki i włożyć je do wysokiej formy, która przypomina tę od chleba, a po niecałej godzinie sprawdzić czy włożony w ciasto patyczek jest suchy. Jeśli tak, to wyjmij je z piekarnika i smacznego!