Wczytuję dane...

Desery bez laktozy, czyli jak unikać mleka w kuchni?

Nietolerancja laktozy jest coraz popularniejszym zjawiskiem w naszym społeczeństwie. Badania dowodzą, że z wiekiem tolerancja na produkty mleczne maleje i po spożywaniu ich dorośli ludzie bardzo często mają problemy żołądkowe. Jak więc zapewnić sobie cudowne kulinarne doznania bez używania mleka w kuchni? Mamy na to kilka prostych przepisów!

 

1.   Wegańska beza z aquafaby

Zanim przestraszycie się tej obcej nazwy - aquafaba to woda po ciecierzycy, która może zastąpić jajka. Nie zmienia smaku, a pozwala nam na tworzenie pysznych deserów w wegańskich wersjach.

Lista składników na wegańską bezę:

  • Aquafaba 150 ml
  • Cukier 100 g
  • Cukier puder 70 g
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (5 g)
  • szczypta soli


Jeśli zależy nam również na zrobieniu własnej bitej śmietany, a nie korzystanie ze sklepowych zamienników, to składniki znajdziecie poniżej:

 

  • Wegańska śmietanka 250 ml
  • cukier puder 20 g
  • Wanilia lub cukier waniliowy


Brzmi wymagająco, jednak wystarczy wymieszać masę na bezę, a następnie zostawić ją w piekarniku do wysuszenia. Jeśli mieliście kontakt z tym wypiekiem wcześniej, to wegańska wersja powstanie dokładnie w taki sam sposób :)


2.   Kokosanki

Nie zapominajmy o przepisach, które nie wymagają żadnych ulepszeń i zmian! Jednym z nich są kokosanki, które przygotujemy w mgnieniu oka i potrzebujemy do tego tylko kilku składników.

Składniki to:

  • Białka jajek
  • Wiórki kokosowe
  • Cukier
  • Aromat do smaku
  • Szczypta soli dla podbicia smaku


Całość wystarczy wymieszać i wrzucić do piekarnika - gotowe!
Ten deser sprawdzi się idealnie podczas przygotowywania go z dziećmi, ponieważ nie wymaga wiele czasu i umiejętności, a spędzenie czasu z rodziną na pewno pomoże w rozbudowywaniu więzi!

 

3.   Ciasto bananowe

Klasyka początkujących cukierników - chlebek bananowy jest bardzo prostym, ale pysznym ciastem, które możemy dowolnie zmieniać wedle własnych potrzeb. W podstawowej wersji potrzebujemy tylko kilku składników, natomiast jeśli mamy wenę, to możemy wzbogacić je o dodatki takie jak pastylki czekoladowe, przełożenie go żelem lub pastą smakową czy też polanie go polewą tuż przed podaniem.

Lista potrzebnych składników:
- Trzy/cztery banany
- Jajko

- 50g roztopionego masła

- cukier - pół szklanki, jednak w przypadku słodkich dodatków można dodać go mniej
- Półtorej szklanki mąki tortowej


Wystarczy wymieszać składniki i włożyć je do wysokiej formy, która przypomina tę od chleba, a po niecałej godzinie sprawdzić czy włożony w ciasto patyczek jest suchy. Jeśli tak, to wyjmij je z piekarnika i smacznego!