Wczytuję dane...

Popularne czekoladowe desery

Popularne czekoladowe desery

Trudno znaleźć osoby, które nie przepadają za czekoladą. Nawet jeśli nie są fanami tradycyjnej czekolady mlecznej czy gorzkiej, chętnie sięgną po jej białą wersję. Ile osób, tyle preferencji – czekoladę możemy przygotować w różnych kombinacjach. Dlatego w tym artykule przedstawiamy kilka rodzajów popularnych czekoladowych deserów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Praliny

Doskonała propozycja na prezent dla bliskiej osoby. Mamy dziesiątki różnych propozycji smakowych. Praliny mają urzekający wygląd, zwłaszcza kiedy są ozdobione różnymi posypkami, pudrami i innymi dodatkami. To jedne z najbardziej wykwintnych postaci tradycyjnych czekoladek: bombonierka pralin ucieszy większość obdarowywanych nią osób. Ciekawą propozycją dla fanów pralin jest także chrupiąca masa pralinowa, na przykład do tortu lub nadziewanych słodkich bułeczek. Taką masę możesz wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów.

Gorąca pitna czekolada i kakao

Czy może być coś lepszego niż kubek gorącej, parującej czekolady w chłodny zimowy wieczór? To świetny dodatek do chwili relaksu z książką. Gorącą czekoladę wykonamy samodzielnie w bardzo prosty sposób: wystarczy roztopić ulubioną tabliczkę przysmaku z mlekiem lub śmietanką. Bez problemu stworzysz taką wersję, która będzie najlepiej dopasowana do Twojego gustu – możesz roztopić czekoladę gorzką, mleczną lub białą. Gorąca czekolada świetnie współgra z dodatkiem bitej śmietany. Jeżeli szukasz nietypowych połączeń, spróbuj wzbogacić napój o szczyptę chili.

Dla tradycjonalistów proponujemy klasyczne kakao. Ten podstawowy składnik wszystkich czekoladowych deserów doskonale nadaje się do połączenia z mlekiem: rozgrzewający napój dla fanów mocno kakaowych smaków.

Ciasta czekoladowe i czekoladowe ozdoby

Kto z nas nie skusił się kiedyś na kawałek wilgotnego brownie? Czekoladowe ciasta sprawdzają się na różne okazje: odwiedziny znajomych, święta rodzinne, specjalne okazje. Dzieje się tak dlatego, że możemy przyrządzić je w różnej postaci. Zwykłe ciasto czekoladowe lub brownie będzie odpowiednie na wizytę przyjaciół, z kolei wyjątkowe święto to dobry czas na podanie wykwintnego czekoladowego tortu.

Możemy także ozdabiać ciasta i dopełniać ich smak za pomocą czekolady. Przełożyć zwykły biszkopt czekoladowym kremem, wykorzystać czekoladowe figurki i chrupiące ozdoby z temperowanej czekolady, jak na przykład popularne listki i kwiaty. Jedną z częściej wykorzystywanych propozycji jest polewa czekoladowa, która sprawdzi się na torcie, ciasteczkach, brownie czy babce. Zamiast zwykłej polewy możemy wybrać alternatywne rozwiązanie: plastyczną masę czekoladową, która będzie stanie się wierzchnią warstwą tortu.