Wczytuję dane...

Słodko-gorzkie, czyli desery z kawą!

W kuchni warto mieszać wiele smaków — uzupełniają się one wzajemnie i dzięki pozornie zwykłym składnikom możemy uzyskać niezwykłe efekty! Desery kojarzą nam się zazwyczaj z czymś słodkim — czekolada, praliny, owoce, jednak warto mieć w zanadrzu parę sztuczek, które urozmaicą wszystkie ciasta, ciastka czy torty. Uniwersalnym składnikiem, który każdy ma w domu jest kawa. Mamy dla was listę przepisów, które mogą was zainspirować!

 

1.   Kostka alpejska

To przepyszne ciasto wymaga sporo pracy, jednak jego kremowa konsystencja jest tego warta! Łączy w sobie smak czekolady, kajmaku oraz oczywiście kawy. Jest to ciasto dla fanów ciężkich wypieków, jednak w większości przepisów smak kremu przełamywany jest za pomocą dżemu lub powideł. Jako owocowej wkładki możemy także użyć owoców w żelu, które idealnie zastąpią nam te świeże, a także jakością dorównują domowym przetworom.
Kostka alpejska najlepiej smakuje serwowana na zimno i będzie idealnym deserem na towarzyskie spotkania i spotkania z przyjaciółmi!

 

2.   Tiramisu

Kiedy mówimy o kawie w deserach, to tiramisu musiało pojawić się na tej liście!

Do tego ciasta nie potrzeba wiele — mocne espresso, kapka wina, biszkopty, ciemne kakao, kilka żółtek, cukier oraz serek mascarpone. Po wymieszaniu i włożeniu do lodówki na kilka godzin mamy wyśmienite ciasto, którym będziemy raczyć się przez długi czas. Nie jest to produkt do jedzenia na blachy — średniej wielkości kawałek starczy, aby zaspokoić nawet największego łakomczucha. Kawowo-śmietankowy smak powinien przypaść do gustu wszystkim gościom, a do wnętrza można dodać najróżniejsze dodatki, tak aby zmodyfikować przepis pod własne preferencje.

 

3.   Panna Cotta

Nie jest to deser, który w pierwszej kolejności przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o słodyczach z kawą, prawda? W myślach pojawia nam się obraz włoskiej białej babeczki oblaną czerwonym sosem. Co więc ten deser robi w tym zestawieniu?

Stawiamy na kreatywność i kawowa wersja Panna Cotty wymaga wymiany tylko jednego elementu — truskawkowej polewy na polewę o smaku kawy. W internecie znajdziecie pełno przepisów na to ciasto, a jeśli macie więcej doświadczenia, to bez problemu stworzycie własny, niepowtarzalny deser!

 

4.   Kawowa tarta z serkiem mascarpone

Tarty to idealne ciasto dla ludzi kochających eksperymenty — baza zawsze wygląda podobnie, a do środka możemy włożyć nasze ulubione składniki. Tak i w tym przypadku możemy stworzyć klasyczną tartę i do serka mascarpone dodać niewielką ilość kawy. Dzięki temu powstanie prosty, pyszny deser.

A jakie są wasze ulubione zastosowania kawy w kuchni? Napiszcie w komentarzach!