Wczytuję dane...

Słodkości bez piekarnika — przepisy na desery bez pieczenia!

Spędzanie czasu w kuchni w dzisiejszych czasach to luksus, na który nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Długie godziny spędzone na pieczeniu mają co prawda świetne efekty końcowe, natomiast czas spędzony na przygotowywaniu ciasta można często spędzić w inny sposób. Na szczęście mamy na to rozwiązanie! Przygotowaliśmy kilka pomysłów na desery, które nie wymagają piekarnika, a smakiem dorównują deserom waszych babć. Zapraszamy!

 

Tiramisu

Kawowy smak tiramisu uszlachetnia wiele wspaniałych knajp i kawiarni, a do zrobienia go wystarczy tylko kilka składników i działająca lodówka. Za pomocą kilku jajek, mascarpone, kilku kroplom wina, cukru i zaparzonej kawie możemy stworzyć cudowny deser w kilka chwil. Najdłuższą częścią procesu tworzenia tego ciasta jest czekanie — po wymieszaniu składników musi odstać swój czas w lodówce, jednak po tym czasie możemy cieszyć się jego kremową konsystencją. Dla ułatwienia możemy użyć gotowych mas cukierniczych w różnych smakach, tak aby urozmaicić nasz deser. Na przykład orzechowe nadzienie z pewnością wyróżni nasze ciasto wśród innych tiramisu.

 

Kokosowe batoniki w czekoladzie

Do tego przepisu będziemy potrzebować tylko mleka skondensowanego, wiórków kokosowych i czekolady.

W pierwszej kolejności mieszamy mleko z wiórkami, a następnie wkładamy je do lodówki. Podczas oczekiwania na stężenie mleka,    warto przygotować polewę czekoladową. W kąpieli wodnej możemy rozpuścić kilka kostek czekolady, lub użyć pastylek czekoladowych, które szybko powinny zmienić konsystencję na płynną. Po tym jak masa kokosowa nabierze zwartej konsystencji, to tniemy ją w formę batoników, a następnie zalewamy ciekłą czekoladą. W ten oto sposób mamy pyszne przekąski dla całej rodziny — bez niepotrzebnych dodatków, barwników czy konserwantów. Możemy do tego przepisu dodać także orzechy lub inne suche dodatki, tak aby nie rozrzedzić zbytnio skondensowanego mleka.

 

Blok czekoladowy

Smak tego ciasta przywodzi na myśl wizyty u babci, a dla innych czytelników czasy dzieciństwa. Blok czekoladowy to połączenie cukru, mleka, kakao, masła, herbatników i mleka w proszku, które jest proste i tanie w przygotowaniu, a dodatkowo pyszne i szalenie sycące. To ciasto po wymieszaniu składników potrzebuje spędzić tylko kilka godzin w lodówce, aby być gotowe do spożycia, jednak najlepszy efekt osiągniemy jeśli przetrzymamy je tam przez całą noc. Bloku czekoladowego nie da się zepsuć i z pewnością zrobi furorę na rodzinnych spotkaniach lub imprezach ze znajomymi!