Wczytuję dane...

Desery a dieta keto — kilka prostych przepisów

Dieta keto diametralnie zmienia spojrzenie na cały jadłospis. Jednak czy dieta powinna wykluczać całkowicie desery i jedzenie dla przyjemności? Absolutnie nie! W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów, z których możecie skorzystać, będąc na diecie ketogenicznej. Dzięki nim zobaczycie, że nie musicie rezygnować ze swoich ulubionych ciast, nawet na diecie! Zapraszamy!

 

Ciasta jogurtowe — zrób to sam!

Do ciasta jogurtowego możecie dodać swoje ulubione owoce, takie jak maliny, jagody czy jeżyny. Głównymi składnikami będzie jogurt naturalny lub grecki, masło, jajka, mąka kokosowa, zamiennik cukru i odrobina proszku do pieczenia. Za ich pomocą w prosty sposób przyrządzicie pyszne ciasto jogurtowe, które w błyskawicznym tempie zniknie z talerza. Natomiast jeśli tęsknicie za smakiem ciasta drożdżowego z dodatkami, to w tym przepisie możecie pominąć dodawanie owoców i połączyć je z kolejnym produktem z naszej listy!

 

Orzechowy krem à la nutella

Ten krem idealnie sprawdzi się jako zamiennik dla wszystkich sklepowych kremów. Jest na pewno zdrowszą alternatywą, a w dodatku spełnia wszystkie warunki diety ketogenicznej!

Przygotuj orzechy laskowe, trochę gorzkiej czekolady, masło, miód i szczyptę soli. Samo przygotowanie kremu jest banalne — orzechy miksujemy na gładką masę, dolewamy do nich rozpuszczoną czekoladę, miód i dosypujemy niewielką ilość soli, aby wydobyć smak z naszego kremu. W ten sposób mamy pyszny, słodki dodatek, którego możemy użyć właściwie do wszystkiego. Wyżej wymienionego ciasta, naleśników czy też keto “owsianki”
Ale jak właściwie wygląda ketogeniczna wersja owsianki?

 

“Owsianka” w stylu keto

Dla wielu osób płatki owsiane to podstawa jadłospisu, a jeśli dieta je wyklucza, to czym je zastąpić?

Jeśli masz w domu mleko roślinne, len lub nasiona chia, masło orzechowe, mąkę migdałową i zamiennik cukru, to masz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zupełnie odmienionej wersji owsianki. Zacznij od podgrzania mleka, a następnie dodaj len lub nasiona chia i słodzik. Pomieszaj chwilę, a następnie wyłącz ogień — owsianka powinna być wystarczająco gorąca, aby dodane w następnym kroku masło orzechowe i mąka dały się wymieszać z resztą składników. To wystarczy, aby zapewnić sobie pyszne, pełnowartościowe śniadanie lub przekąskę w trakcie dnia! Dla smaku można udekorować nasze danie owocami czy wiórkami kokosowymi, jednak to już kwestia osobistych preferencji.

 

A czy Wy macie doświadczenie z dietą keto? Zostawcie w komentarzach swoje ulubione przepisy!