Wczytuję dane...

Czym słodzić wypieki, jeśli nie chcemy używać cukru?

Cukier nazywa się “białą śmiercią”, jednak czy powinniśmy unikać go w każdej sytuacji? Jeśli nie jemy go na łyżki w batonach, słodzonych napojach i tym podobnych rzeczach, to nie musimy martwić się o trochę więcej cukru w cieście.
Natomiast jeśli i tak szukacie alternatyw dla zwykłego, białego cukru w kuchni, to ten artykuł jest dla was!

 

Na co zwrócić uwagę podczas zmiany składników?

Przy wyborze zamienników do naszego ciasta powinniśmy kierować się kilkoma aspektami:

Konsystencja: jeśli użyjemy słodzika w formie płynnej, to nasze ciasto może nie połączyć się tak jakbyśmy tego chcieli.

Smak: biały cukier nie ma żadnego posmaku poza słodkim, więc trzeba pamiętać o tym, że syrop klonowy lub soki zagęszczone mogą znacznie wpłynąć na odbiór naszego wypieku

Pochodzenie: dla części z nas ważnym aspektem będzie to, czy dany zamiennik jest wegański. Tak jak co do cukru nie ma wątpliwości, to np. miód może być wątpliwym wyborem podczas tworzenia wegańskiego ciasta.

 

Najpopularniejsze zamienniki dla cukru

 

Miód

 

Syrop klonowy

 

Banany

 

Miód

W Polsce mamy wiele odmian miodu, które mogą różnić się smakiem i konsystencją, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Jest bogaty w wartościowe składniki odżywcze w odróżnieniu od białego cukru, jednak traci je przy obróbce termicznej, dlatego najlepiej używać go do słodyczy nie potrzebujących pieczenia.

 

Syrop klonowy

Rozwiązanie to nie jest zbyt popularne w naszym kraju ze względu na cenę, jednak syrop klonowy jest mniej słodki i mniej kaloryczny w porównaniu do cukru. Może przywodzić na myśl miód, jednak używanie go dość mocno się różni. Jest bardziej leisty i niekiedy zdarza się, że ma w sobie nutę goryczy, przez co nie będzie pasować do każdego dania.

 

Banany

Jeśli chodzi o banany, to najlepiej używać tych najbardziej dojrzałych i ciemnych, które są bardzo miękkie. Wtedy jest w nich najwięcej cukru, o który przecież nam chodzi. Jest cała gama przepisów na wypieki zawierające banany, a najpopularniejszym z nich jest chleb bananowy, który tak naprawdę jest ciastem.

 

Istnieją też inne zamienniki, takie jak ksylitol czy stewia, jednak one zasługują na oddzielne artykuły ze względu na swoją specyfikę.

 

Jeśli zależy Ci na wyrobach z dobrym składem, to sklep Sugar-Craft ma dla Ciebie szeroki asortyment w którym znajdziesz towary takie jak masy cukrowe, żele i polewy cukiernicze, a także najwyższej jakości czekolady do pieczenia i dekoracji.
Aby w pełni wykorzystać swój potencjał w kuchni sprawdź także ofertę akcesoriów cukierniczych, dzięki którym praca z wypiekami będzie czystą przyjemnością!