Rodzaje ciast: drożdżowe, kruche i inne

Dzięki dostępowi do internetu możemy wykorzystywać dziesiątki przepisów z różnych zakątków świata, w sklepach dostępne są książki kucharskie z właściwie każdego rodzaju kuchni: większość z nas z łatwością znajdzie odpowiednie przepisy dla siebie. Jednak wiele pozornie odmiennych potraw, a w tym deserów, opiera się na podobnych składnikach. Warto więc poznać podstawowe rodzaje ciast: różnych, lecz nie pozbawionych podobieństw. Kiedy opanujemy umiejętność ich przygotowywania, możemy popuścić wodze fantazji i stworzyć dziesiątki pysznych deserów. W tym artykule przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje ciast, które powinien znać każdy pasjonat pieczenia.
Ciasto drożdżowe
Jak wskazuje nazwa, wykonujemy je z wykorzystaniem drożdży. Możemy wykorzystać drożdże świeże lub suszone. Warto pamiętać, aby dokładnie sprawdzić proporcje w przepisie: suszone drożdże stosujemy w mniejszej ilości niż świeże, ponieważ są bardziej skoncentrowane. Większość przepisów zakłada wykonanie drożdżowego zaczynu (drożdże, cukier i woda lub mleko), który pozostawiamy do wyrośnięcia. Dopiero po kilkunastu minutach dodajemy zaczyn do zmieszanych suchych składników. Gotowe ciasto również powinno wyrosnąć. W niektórych przepisach, zwłaszcza tych na słodkie bułeczki czy jagodzianki, ciasto należy zostawić na drugie wyrośnięcie już po jego uformowaniu. Przykładowo, surowe jagodzianki powinny wyrosnąć po raz drugi – na tacy do pieczenia.
Ciasto kruche
Doskonała podstawa do tart, szarlotek, serników czy domowych ciasteczek. Ciasto kruche będzie dobrze smakować z sezonowymi owocami. Aby wykonać ciasto kruche, nie potrzebujemy wielu składników – wystarczy mąka, jajko, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło. Ten ostatni składnik jest niezwykle istotny, ponieważ to zimne masło i jajko pozwalają ulepić ciasto bez dodatku płynu. Niektórzy proponują dodanie kwaśnej śmietany. Po wyrobieniu składników ciasto może sypać się w grudki. Nie obawiaj się tego – wystarczy, że umieścisz ciasto w lodówce, a po wyjęciu będzie ono odpowiednio uformowane.
Ciasto francuskie i galette
Ciasto francuskie zna większość z nas. To pyszne, maślane ciasto, które rozwarstwia się na delikatne listki. Samodzielne wykonanie ciasta francuskiego jest czasochłonne, musimy wałkować jego warstwy, przekładać je masą maślaną i odkładać do lodówki. W sklepach znajdziemy dobrej jakości gotowe ciasta francuskie – wystarczy dobrać swoje ulubione dodatki.
Innym rodzajem listkującego się ciasta jest galette. Chociaż dobór składników przypomina te wykorzystywane do ciasta kruchego (masło, mąkę, jajko i cukier puder wzbogacamy jedynie o maślankę lub gęstą śmietanę) jego postać jest bliższa ciastu francuskiemu. Galette świetnie nadaje się do zapiekania z owocami.
Biszkopt
Powstaje z jajek, cukru, mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej, a także proszku do pieczenia. Puszystość biszkoptu osiągamy dzięki ubijaniu jajek z cukrem na gęstą masę. Kiedy masa się napowietrzy, dodajemy suche składniki – aby zachować puszystość i napowietrzenie ciasta, musimy robić to ostrożnie. Biszkopt to podstawa wszystkich wyjątkowych tortów. Jak zamienić warstwy puszystego ciasta w tort? Wystarczy przełożyć je masą i wybrać dekoracje, na przykład takie z masy cukrowej.