Wczytuję dane...

Formowanie kompozycji z masy cukrowej

Formowanie kompozycji z masy cukrowej

Istnieje wiele sposobów na dekorowanie słodyczy. Możemy zdecydować się na chrupiące, czekoladowe ozdoby, otrzymane po temperowaniu czekolady. Dostępne są także pralinki, prażynki, chrupiące kulki typu Crunchy Beads i inne. Jeżeli chcesz stworzyć unikatowe dekoracje na długo pozostające w pamięci osób, które będą mogły skosztować Twoich przysmaków, dobrym rozwiązaniem jest wybór dodatku takiego jak masa cukrowa. Dlatego w tym artykule doradzamy, jak pracować z masą cukrową i gdzie ją zastosować.

Zamiast kremu do tortu i innych wypieków

Najczęściej decydujemy się na pokrycie wierzchu i boków tortu różnego rodzaju kremami. Jednak równie ciekawym sposobem, który pozwala uzyskać wyjątkowy efekt, jest wykorzystanie masy cukrowej. Choć może wydawać się, że taki produkt dedykowany jest wyłącznie profesjonalistom, nic bardziej mylnego – praca z masą cukrową jest prosta i możemy korzystać z niej także w warunkach domowych. Wystarczy kilka chwil wyrabiać zakupioną masę w rękach, a stanie się ona na tyle plastyczna, że dopasujemy ją do danego ciasta.

Po wyrobieniu masy powinniśmy ją wałkować na blacie lub stolnicy uprzednio posypanymi cukrem. Następnie dopasowujemy rozwałkowaną masę do tortu – na tym etapie wszystko zależy od naszych preferencji estetycznych i inwencji twórczej. Możesz pokryć cały tort tą samą masą, wykorzystać różne jej rodzaje do jednego ciasta, lub pokryć tylko część tortu, tworząc wypiek o minimalistycznym wyglądzie. Warto tort przedtem pokryć cienką warstwą lepkiego kremu lub masy, np. maślanej – wtedy cukrowa masa będzie solidnie trzymać się ciasta.

Masa sprawdzi się nie tylko w przypadku tradycyjnych tortów, ale także do muffinek czy ciasteczek.

Figurki i kształty z masy cukrowej

Zapewne nieraz spotkaliśmy się z tortami czy muffinkami, które były udekorowane w bogaty sposób. Nierzadko wykorzystuje się wtedy własnoręcznie uformowane kształty – do takich ozdób przydaje się masa cukrowa do figurek. Ta wersja masy posiada dodatek składników, które zwiększają plastyczność produktu i pozwalają dowolnie formować ozdoby. Dobrym przykładem takiego składnika jest masło kakaowe – dzięki niemu masa jest elastyczna, łatwo się formuje i łączy z różnymi elementami, a jednocześnie nie przywiera nadmiernie do naszych dłoni.

Masę na figurki możemy bez problemu zabarwić na wybrany kolor. Wystarczy stopniowo dodawać żelowy barwnik i wyrabiać ją aż do osiągnięcia pożądanego odcienia masy.

Jeżeli chcesz mieć całkowitą pewność, że elementy figurek nie rozkleją się, możesz jako klej wykorzystać odrobinę wody lub roztopionej czekolady – dzięki temu części ozdób na pewno się nie rozpadną.