Wczytuję dane...

Pomysły na świąteczne desery

Pomysły na świąteczne desery

Nadchodzi szczególny czas w roku, który spędzamy z najbliższymi osobami – partnerem lub partnerką, rodziną, przyjaciółmi. Niezwykle istotną częścią świąt Bożego Narodzenia są tradycyjne potrawy, a wśród nich również desery. W tym artykule znajdziesz garść inspiracji dotyczących bożonarodzeniowych deserów, których nie może zabraknąć na Twoim stole świątecznym.

Piernik – staropolski i nie tylko

Piernik ma różne postaci, możemy więc znaleźć taką, która będzie odpowiadać nam najbardziej. Do łask powraca piernik staropolski, który powinniśmy odłożyć na około 2-3 tygodni przed upieczeniem, aby surowe ciasto było w odpowiednim stanie do wypiekania. Takie przygotowanie piernika to doskonała okazja do wspólnego pieczenia z bliskimi osobami. Piernik staropolski przygotowujemy z mąki, masła, miodu i cukru, mleka, sody oczyszczonej, a także przypraw korzennych czy skórki z cytrusów. Ciasto powinno leżakować w glinianym naczyniu. Upieczony piernik również odkładamy na 2-3 dni.

Jeżeli chcemy upiec tradycyjne pierniczki, również powinniśmy przygotować je na około 2-3 tygodni przed Bożym Narodzeniem. Ciasto także przygotowujemy z mieszanki mąki, miodu, sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, przyprawy do pierników, masła, jajka i mleka, różnią się jedynie proporcje składników. Upieczone pierniczki odkładamy do szczelnie zamkniętego naczynia na około 2-3 tygodni. Jeżeli chcemy przyspieszyć proces, możemy umieścić w naczyniu z pierniczkami kawałek surowego jabłka.

Pierniki będą doskonale smakować w różnego rodzaju polewach. Oprócz tradycyjnego lukru, szczególnie do piernika sprawdzi się polewa czekoladowa.  

Sernik

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez sernika – to klasyk w polskich domach, nie tylko na Boże Narodzenie, ale także inne ważne okazje. Możesz zdecydować się na różne rodzaje serników – pieczony lub na zimno, a każdy z nich również ma wiele odmian.

Możemy pochwalić się na przykład tradycyjnym sernikiem krakowskim, ulubieńcem wielu osób. To rodzaj pieczonego sernika na bazie twarogu i jajek, do masy dodawane są rodzynki, a upieczony wierzch polewamy lukrem. Z pewnością taki sernik już po jednym kęsie przeniesie Cię do wspomnień z kuchni Twojej babci czy mamy.

Niezwykle popularne są serniki nowojorskie. Pozwalają na uzyskanie niezwykle lekkiego i kremowego sernika, to doskonała propozycja dla tych, którzy uważają, że serniki takie jak krakowski są zbyt ciężkie. Aby uzyskać sernik nowojorski, wykorzystujemy bardzo dobrze (najlepiej podwójnie) zmielony twaróg lub po prostu kremowy serek. Łączymy go ze śmietaną, jajkiem i różnego rodzaju przyprawami. Po upieczeniu możemy taki sernik udekorować niczym tort, na przykład z wykorzystaniem kolorowej masy cukrowej.