Wczytuję dane...

Jak osłodzić przyjęcie sylwestrowe?

Jak osłodzić przyjęcie sylwestrowe?

Nadejście Nowego Roku to czas radosny – planujemy nadchodzące miesiące, nierzadko podsumowujemy miniony rok. Jest wiele sposobów na świętowanie sylwestra: jedni lubią obchodzić go w kameralnym gronie, inni wyprawiają duże imprezy. Niezależnie od tego, w jaki sposób będziesz świętować rozpoczęcie kolejnego roku, z pewnością przydadzą się pomysły na sylwestrowe potrawy, a więc również desery. Podpowiadamy, co może sprawdzić się jako sylwestrowe słodkości.

Przekąski do ręki – doskonałe na imprezę

Zarówno na domówkach, jak i większych imprezach sprawdzają się przekąski, które możemy schwycić w dłoń i oddać się wesołym rozmowom czy tańcom. Nie inaczej jest w przypadku deserów, dlatego proponujemy takie, które możesz podać na tacy i paterze w większej liczbie – na przykład muffinki. To doskonały pomysł na imprezową przekąskę, ponieważ są dziesiątki różnych przepisów na babeczki, a co więcej, mamy kompletną dowolność w ich dekorowaniu. Z pewnością znajdziesz taki przepis, który będzie odpowiadał zarówno Tobie, jak i Twojemu partnerowi czy partnerce lub gościom na większej imprezie. Muffinki są także dobrą propozycją dla zabieganych, ponieważ ich przygotowanie nie jest pracochłonne.

Jeżeli zastanawiasz się, w jaki sposób je udekorować, polecamy na przykład masy cukrowe. Możesz własnoręcznie ulepić nietypowe dekoracje lub wykorzystać do pokrycia wierzchu muffinki – masa to podstawa do cukrowych kwiatków, figurek i ozdobnych kształtów. Babeczki świetnie komponują się także z różnego rodzaju kremami i masami, którymi pokrywamy wierzch. Krem możesz dodatkowo ozdobić pojedynczymi dekoracjami z masy cukrowej.

Deser w kielichu

To bardzo efektowny rodzaj słodkości, którego wykonanie jest proste, a także mamy dużą dowolność w jego tworzeniu. Możesz zdecydować się na klasyczną wersję z bitą śmietaną i galaretką, posypanymi tartą czekoladą – wystarczy, że będziesz przekładać je warstwami.

Nieco bardziej nowoczesna wersja może zawierać biały krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem specjalnej pasty smakowej – dostępne są pasty bananowe, pistacjowe, czarna porzeczka i wiele innych. Z pewnością zaskoczysz gości unikatowymi smakami. Taki krem świetnie skomponuje się nie tylko z galaretką, ale także z owocowym musem.

Zamiast jasnego kremu z pastą lub bitej śmietanki możesz postawić na dekadencki ganache. Jego wykonanie jest niezwykle proste, potrzebujesz jedynie słodkiej śmietanki minimum 30% i czekolady do roztopienia. Warto pamiętać, że czekolada powinna mieć max. do 60% zawartości kakao, inaczej składniki mogą nie połączyć się w sposób odpowiedni dla kremu ganache – proponujemy na przykład czekoladę 51,5%. Śmietankę z czekoladą roztapiamy i łączymy w kąpieli wodnej, a następnie odkładamy, aż mieszanka wystudzi się i zgęstnieje do konsystencji kremu. Ganache będzie efektownie wyglądać w kielichu wraz z innymi warstwami słodkości.