Wczytuję dane...

Wypieki wielkanocne

Wypieki wielkanocne

Trudno wyobrazić sobie wielkanocne święta bez tradycyjnych wypieków. Możemy wybierać wśród wielu przepisów i wariacji smakowych, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Z łatwością przygotujesz wyłącznie jedno lub dwa ulubione ciasta dla świąt spędzanych w parze, jak i większy wybór dla dużej, wieloosobowej rodziny mieszkającej w jednym domu. Święta w czterech ścianach będą wyjątkowe i niezwykłe dzięki potrawom, w których przygotowanie włożysz całe serce. Dlatego w tym wpisie przedstawiamy tradycyjne receptury – wypróbuj je w swoim domu!

Składniki podstawowe

Wykorzystasz je do większości deserów, a często są to składniki tak podstawowe, że nie musisz specjalnie wybierać się po nie do sklepu.

W Twoich kuchennych szafkach nie może zabraknąć jasnej mąki, najlepiej uniwersalnej, jak pszenna mąka tortowa. Potrzebujesz także jajek, cukru i masła. Przydatny będzie cukier puder, na bazie którego przygotujesz lukier i inne polewy. Zwolennicy świątecznych serników i paschy powinni wybrać wiaderko zmielonego twarogu.

Warto także dobrać niepozorne dodatki, które mogą w doskonały sposób podkręcić smak ciast i innych deserów, jak pasta czy ekstrakt waniliowy, cytrynowy, migdałowy lub pomarańczowy. Proponujemy również dodatki wykorzystywane przez cukierników – wbrew pozorom nie trzeba posiadać zaawansowanych umiejętności cukierniczych, aby je wykorzystać, a efekt będzie równie imponujący. Masa cukrowa do pokrywania tortów będzie również świetnym sposobem na wypełnienie mazurka, z kolei polewa czekoladowa sprawdzi się doskonale do deserów z jasnego ciasta, jak babka.

Ulubione desery wielkanocne

Przygotowałeś wszystkie składniki i akcesoria do pieczenia? Czas na wybór ulubionego przepisu:

  • Mazurek – podstawą każdego mazurka jest jasne, kruche ciasto wykonane z masła, cukru, mąki i żółtek, które po zagnieceniu umieścisz w lodówce. Po kilku godzinach wyjmujemy ciasto, nakłuwamy je widelcem lub szpikulcem i umieszczamy w piekarniku. W przygotowaniu nadzienia masz całkowitą dowolność: wiele osób lubi mazurek z masą kajmakową, różaną czy migdałową. Jednak możesz także przygotować nietypowe nadzienie cytrynowe, limonkowe, pomarańczowe i wiele innych.
  • Baba wielkanocna – klasyczna baba wielkanocna to ciasto na bazie drożdży. Nie musisz przygotowywać zaczynu, jednak po wymieszaniu składników takich jak mąka, drożdże, mleko, jajka i osobne żółtka, cukier, sól, a także tłuszczu (na przykład roztopionego masła) musisz odstawić ciasto na około godzinę, aż wyrośnie. Gotową babkę możesz polać samym lukrem bądź nasączyć alkoholem.
  • Pascha – najlepsza propozycja dla tych, którzy uwielbiają kremową konsystencję i bogaty smak. Pascha powstaje z połączenia nabiału – niektórzy wybierają mleko z dodatkiem kwaśnej śmietany, a inni stawiają na gotowy twaróg mielony – jajek, cukru i bakalii, można również dodać ekstrakt z wanilii. Masa na paschę musi być przelana do formy i umieszczona w lodówce. Kiedy się zetnie, możemy kroić ją na kawałki i podawać.

Wśród różnych propozycji z pewnością znajdziesz taką, która będzie odpowiednia na Twój świąteczny stół.