Wczytuję dane...

Pomysły na serniki

Pomysły na serniki

Sernik to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się jako codzienna przekąska, deser na święta, urodziny i inne okazje. Możemy przygotować go w dziesiątkach różnych wersji, dlatego większość z nas ma swoją ulubioną i to ją pałaszuje z największą chęcią. Jak przyrządzić dobry sernik? Skorzystaj z naszego artykułu i wybierz swój ulubiony rodzaj.

Sernik krakowski

Tradycyjny polski sernik z rodzynkami. Jest nieco bardziej kruchy niż nowoczesne propozycje serników z innych stron świata, lecz wciąż zachowuje niezwykłą delikatność. Sernik krakowski jest urozmaicony o rodzynki.

Do sernika krakowskiego przygotuj podstawę w postaci ciasta kruchego z mąki, cukru, masła i jajka. Masa serowa składa się z twarogu mielonego, cukru i jaj, jednak od innych serników odróżnia ją fakt, że zawiera dodatek mąki ziemniaczanej, niektórzy mieszają ją także z mąką pszenną. Masa serowa zachowuje puszystość dzięki jajkom lub samym białkom ubitym z cukrem, do których następnie dodaje się ser z mąką.

Sernik krakowski ma charakterystyczne zdobienie: wierzch jest wyłożony pasami ciasta, które ułożone na skos tworzą kratkę. Po upieczeniu całość polewamy lukrem.

Sernik nowojorski

Coś dla fanów konsystencji lekkich jak chmurka. Według tradycyjnych przepisów amerykańskich przygotowujemy go na bazie kremowych serków – dokładnie takich, jakie nakładasz na kanapki. Śmietankowy, kremowy serek ma słonawy posmak, co pozwala przełamać słodkość sernika i stworzyć unikatową kompozycję. Możesz jednak wykorzystać także wielokrotnie zmielony twaróg. Konsystencja powinna być kremowa, lecz nie może być lejąca. Do masy warto dodać sok z cytryny, aby podkręcić charakterystyczny smak sernika nowojorskiego. Masa serowa jest zapiekana na podstawie z kruchych ciasteczek zmieszanych z masłem lub innym tłuszczem.

Sernik baskijski

Ciekawą odmianą tak kremowego sernika jest sernik baskijski. Masa powstaje wyłącznie z serków kremowych, dodajemy jednak do nich tłustą śmietankę kremówkę, puszysty jogurt grecki i jaja. Dzięki temu masa ma bogaty smak i zachowuje maksymalnie kremową konsystencję. Tradycyjny sernik baskijski jest pieczony bez spodu, jednak dodanie podstawy z ciastek z masłem stworzy ciekawy kontrast do kremowej konsystencji sernika.

Chrupiące ciasto o smaku kakaowym i kremowa masa to wszystko, czego potrzebujesz do szczęścia! W trakcie pieczenia sernik baskijski powinien zyskać mocno wypieczony wierzch, który popęka niczym bochenek chleba. Ta spalona wręcz powierzchnia świadczy o tym, że sernik baskijski wypiekł się prawidłowo.

W Sugar-Craft znajdziesz bogaty wybór produktów cukierniczych, które wyniosą Twoje wypieki na wyższy poziom.