Wczytuję dane...

Tradycyjne ciasta zza oceanu

Tradycyjne ciasta zza oceanu

Przepisy na klasyczne amerykańskie ciasta szybko zadomowiły się na stałe w naszych kuchniach. Ich wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt smakowy – wyjątkowy. Będą świetnym urozmaiceniem dla reszty jadłospisu, a w niektórych możesz nawet przemycić porcję warzyw pełnych substancji odżywczych, na przykład w cieście marchewkowym. Sprawdzi się ono jako przekąska dla małych miłośników słodkości, którym chcesz dostarczyć dawkę zdrowych składników. W tym artykule przybliżamy wyjątkowe ciasta amerykańskie, które z łatwością przygotujesz je w swojej kuchni. Zapraszamy do lektury.

Ciasto marchewkowe

Dziś trudno wyobrazić sobie nowoczesne książki kucharskie bez tej receptury. W Ameryce przepis na ciasto marchewkowe funkcjonuje podobnie do naszego przepisu na ciasto drożdżowe: każda rodzina ma swój sposób przygotowania i pieczenia, który pomaga im osiągnąć pożądany efekt.

Ciasto marchewkowe należy do kategorii wypieków bazujących na oleju. Zaleca się wykorzystanie dowolnego oleju roślinnego: te neutralne pozwolą na uzyskanie smaku mocno marchewkowego, jednak dodanie oleju takiego jak nierafinowany olej kokosowy może przełamać smak marchewki i dodać do ciasta kokosowe nuty.

Słodkie i puszyste ciasto doskonale współgra z kremem na bazie serka kremowego typu philadelphia i chrupiącymi orzechami pekan. Wybierając miks do ciasta marchewkowego marki Dawn Foods zyskujesz możliwość szybkiego przygotowania ciasta z wysokiej jakości składników: marchewki, mąki, oleju i innych.

Red Velvet Cake

Coś dla osób poszukujących nietypowych propozycji. Red Velvet Cake świetnie sprawdza się na specjalne okazje, robi wrażenie na gościach: jego nietypowy wygląd i smak zachęcają do sięgnięcia po dodatkowy kawałek. Red Velvet Cake jest bardzo delikatne i puszyste, kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu jest uważność i dokładnie. Nie możemy przebić ciasta, wtedy będzie gumowate i twardawe. Amerykanie zaczęli piec to ciasto w latach 20. XX wieku i od tego czasu jest ono jednym z najbardziej popularnych deserów urodzinowych czy jubileuszowych.

Delikatne ciasto ma głęboko czerwony, wręcz purpurowy kolor i aksamitną konsystencję. Podobnie jak w przypadku ciasta marchewkowego, jego słodki smak jest przełamany słonymi nutami lekkiego serka kremowego typu philadelphia. W naszym asortymencie znajdziesz miks Red Velvet Cake Dawn Foods. Wystarczy, że wymieszasz go z wodą, a następnie zmiksujesz mikserem na niskich, a potem średnich obrotach. Po wypieczeniu pozostaje jedynie przełożyć warstwy czerwonego biszkoptu kremem i cieszyć się pysznym deserem.