Wczytuję dane...

Cookies, muffiny i inne – słodkie przekąski

Cookies, muffiny i inne – słodkie przekąski

Chcesz przełamać nudę w jadłospisie? A może szukasz sposobu na przekąski dla dzieci, które będą proste i smaczne? Proponujemy wykorzystanie klasycznych, szybkich w wykonaniu deserów takich jak muffiny czy ciasteczka typu cookies. Są bardzo uniwersalne, do bazy możesz dodawać dowolne dodatki: suszone owoce, czekoladę, orzechy i wiele innych. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przygotować te słodkie przekąski.

American cookies, chocolate chip i nie tylko

Słynne amerykańskie ciasteczka mają wiele wersji, ale najbardziej popularna jest ta z jasnego ciasta z dodatkiem kawałków czekolady, czyli chocolate chip cookies. Przeważnie tak dobiera się proporcje składników, aby ciasteczka były miękkie i ciągnące w środku, a chrupiące na zewnątrz. Czy wiesz, że pierwsze kruche ciastka pojawiły się już w VII wieku w Persji? Od tego czasu większość kultur wytworzyła swoje wersje tej deserowej przekąski. Dziś dzięki mnogości dostępnych składników bez problemu przygotujesz ciastka bezglutenowe, bezlaktozowe czy wegańskie.

Przepis na ciastka został przyniesiony do Stanów Zjednoczonych przez holenderskich emigrantów. Rozpoczęto ich przygotowanie już w okolicach 1620 roku, a ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa „koekje”, które przekształcono w „cookie”. Od tego czasu receptury ewoluowały i powstało wiele smakowitych wersji ciasteczek.

Co dziś dodajemy do ciasteczek? Bazą jest kruche ciasto na podstawie masła lub margaryny, mąki, proszku do pieczenia lub sody, cukru, szczypty soli i obowiązkowego dodatku wanilii. Do bazy można dodać kakao, zamieniać rodzaje cukru, a jako nadzienie sprawdzą się kawałki czekolady, orzechy, wiórki i płatki kokosowe lub migdałowe czy suszone owoce. Zdrowe wersje powstają z dodatkiem żurawiny i płatków owsianych.

Możesz wybrać miks do ciastek amerykańskich marki Dawn Foods i szybko przygotować bazę z gotowych wysokiej jakości składników. Wystarczy, że dodasz wodę i margarynę. Pozostaje jedynie wybór ulubionych dodatków i pałaszowanie pysznych ciasteczek.

Muffiny

Chyba nie ma osoby, która choć raz nie spróbowałaby puszystych, miękkich muffinek, u nas znanych po prostu jako babeczki. Chociaż powstały w Wielkiej Brytanii, w XVIII wieku zostały przywiezione do Ameryki i szybko zadomowiły się w tamtejszej kuchni. Kiedy w połowie XIX wieku stworzono proszek do pieczenia, kucharze zaczęli dodawać go do ciasta na muffinki – okazało się, że mniejszym nakładem wysiłku można osiągnąć puszyste i miękkie babeczki.

Przepisy na muffinki najczęściej bazują na połączeniu mąki, cukru, jajek, proszku do pieczenia, mleka i oleju roślinnego. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas, wybierz specjalny miks do waniliowych muffinek marki Dawn Foods. W mieszance znajdują się wszystkie niezbędne składniki wysokiej jakości. Wymieszaj go z wodą i olejem roślinnym, aby uzyskać aksamitne ciasto. Udekoruj je kremem lub polewą i dodaj do ciasta dowolne nadzienie. Wszystko zależy od Twoich preferencji.